Denník N

Diskriminovaní diskriminovanými alebo aké je byť LGBTI+ na palestínskych územiach

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Keď pred zhruba dvomi rokmi izraelská podnikateľka arabského pôvodu Julia Zahírová venovala značnú sumu neziskovej organizácii Aguda podporujúcej LGBTI+ ľudí, bol z toho obrovský škandál. A to na viacerých úrovniach.

Kresťanka z Nazaretu Zahírová v roku 2013 prebrala po smrti svojho manžela rodinnú potravinársku firmu, dokázala znásobiť jej zisky a z jej verzie tradičnej sezamovej nátierky tahini sa stala kulinárska senzácia. Propagoval ju aj svetoznámy britsko-izraelský šéfkuchár Yotam Ottolenghi.

Zahírová podporovala a podporuje niekoľko filantropických projektov zameraných na ženy, sociálne znevýhodnených či mládež v ohrození, ale žiaden nevzbudil toľkú kontroverziu a nenávisť ako peniaze pre izraelskú organizáciu Aguda. Podnikateľka ich venovala na konkrétny projekt – spustenie linky dôvery, na ktorej by sa mohli so svojimi problémami zveriť LGBTI+ ľudia z arabskej komunity.

V arabskom sektore sa okamžite vyrojili výzvy na bojkotovanie jej produktov, obchody si od nej prestali objednávať, na sociálnych sieťach ľudia ukazovali videá, ako výrobky jej značky vyhadzujú z chladničiek do smetných košov. V tradične konzervatívnej arabskej spoločnosti sa totiž nepatrí vyjadrovať podporu LGBTI+ ľuďom.

Objavili sa však aj inak motivované protesty. Arabské LGBTI+ organizácie Zahírovú kritizovali, že peniaze dala židovskej mimovládke, hoci rovnakú agendu majú aj ony.

Rozdelili sa aj samotní LGBTI+ ľudia. Jedni Zahírovú obviňovali, že sa podieľa na takzvanom pinkwashingu, čo je termín označujúci vyzdvihovanie relatívne liberálneho postoja Izraela k LGBTI+ témam s cieľom odvrátiť pozornosť od jeho vážnych zlyhaní v iných ľudskoprávnych otázkach, druhí ju, naopak, chválili, že umožnila vznik ďalšej platformy, kde sa riešia ich problémy.

Zahírovej prípad poukazuje na to, s čím zápasia arabskí LGBTI+ ľudia žijúci v Izraeli – odmietajú ich v rámci ich vlastnej komunity, ale na druhej strane je pre nich z viacerých dôvodov ťažké prijať pomoc od židovských organizácií, lebo sa to považuje za zradu.

Navyše hoci Izrael rád propaguje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

LGBTI+

Komentáre

Teraz najčítanejšie