Denník N

Novozélandskí tínedžeri chcú voliť. Aj na Slovensku by mohli, je to lepšie ako občianska výchova, tvrdí sociológ

Parlament na Novom Zélande bude rokovať o znížení vekovej hranice na právo voliť na 16 rokov. Ilustračné foto - TASR/AP
Parlament na Novom Zélande bude rokovať o znížení vekovej hranice na právo voliť na 16 rokov. Ilustračné foto – TASR/AP

Novozélandský najvyšší súd rozhodol, že odopieranie práva voliť 16- a 17-ročným je v rozpore s ich ľudskými právami. Parlament bude rokovať o zmene volebného zákona.

Šestnásťroční mladí ľudia na Novom Zélande môžu podľa zákona pracovať na plný úväzok. Zo svojho príjmu musia, samozrejme, odvádzať dane. A preto sa pýtajú: Ak máme občianske povinnosti, nemali by sme mať aj občianske práva?

A to je len jedna z viacerých tém, okolo ktorej sa točí diskusia o znížení vekovej hranice pre právo voliť z osemnásť na šestnásť rokov. Ďalej je to napríklad aj klimatická zmena, ktorá ovplyvňuje budúcnosť mladých a o ktorú sa mladí podľa všetkého zaujímajú viac ako starší. Rovnako ako o duševné zdravie a stav demokracie.

Novozélandský súd najnovšie rozhodol, že odopieraním práva voliť 16-ročným sa porušujú ich ľudské práva. Premiérka Jacinda Ardernová preto vyhlásila, že parlament bude o znížení vekovej hranice rokovať. Pridali by sa tak ku krajinám ako Rakúsko, Brazília či Malta, v ktorých sa volebné právo priznáva od 16 rokov.

Nie sú na to pripravení, kričia však odporcovia nielen na Novom Zélande.

„Ak to oponenti tvrdia, tak mi napadá otázka, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie