Denník N

Šéfoval ultras, bil sa, hajloval. Zmenilo ho aj to, keď robil ochranku Čaputovej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Volajú ma Rarach a toto je môj príbeh.

Hanbím sa. Napríklad za to, že sme spievali piesne ako Na nábreží Tupý leží, alebo za to, čo som spravil pri návšteve Osvienčimu, alebo že som sa učiteľke vysmieval, že je Židovka. Hanbím sa, hovorím o tom, bičujem sa tým, hnusoba sa vyplavuje von. Potrebujem to vygrcať. 

Pritom keby dnes vraždu Daniela Tupého niekto čo i len zľahčoval, tak ho upozorním, že to nie je správne. Vtedy to však bola zábava. Ak by som teraz išiel na futbal a fanúšikovia začnú robiť opičie zvuky na černocha, odídem. Predtým som bol jedným z nich. 

Utekám zo Slovenska. Dôvod, prečo to robím, som ja. Sčasti ja môžem za to, že je to tu také zlé, aké je. To ja som doma rozprával rôzne sračky. Veď som si voľakedy užíval scénu, ako hrdina filmu Kult hákového kríža dupol na hlavu černochovi. Keď som si ho nedávno pozrel, reval som. A strašne som sa hanbil, keď mi prebehlo hlavou, čomu som veril, keď som mal 16. 

Práve preto chcem o tom rozprávať. Chcem byť výstrahou pre ďalších 16-ročných chlapcov, ktorí boli v situácii ako ja, keď sa hľadali. 

Matej „Rarach“ Jurášek (1994)

Študoval na Pedagogickej a sociálnej akadémii, v tom istom čase však viedol chuligánsku skupinu, s ktorou sa zúčastňoval na dohodnutých fyzických stretoch s konkurenčnými skupinami. Chránil mnohé známe osobnosti vrátane prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej či kapely Depeche Mode, sprevádzal umelcov z celého sveta a pracoval aj na najväčších slovenských hudobných festivaloch. Počas pandémie pomáhal mestu Bratislava s chodom karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova a dnes pracuje na komunikačnom oddelení.

V akom prostredí ste vyrastali? 

Narodil som sa v Martine, ale vyrastal som na neďalekej dedine. Odtiaľ sme sa potom presťahovali do Turčianskych Teplíc. Vyrastal som v dobrej rodine. Rodičia sa mali radi a mňa s bratom vychovávali s láskou. Nemal som pocit, že by mi v detstve čokoľvek chýbalo.

Zaužívaným pohľadom je to, že väčšinou sa futbalovými chuligánmi stanú ľudia, ktorým v detstve chýbala pozornosť alebo vyrastali v zlých sociálnych podmienkach.

Ja ani ostatní chalani z partie sme však do tohto nezapadali. Áno, boli tam aj takí alebo nebola to vyslovene podmienka. V mojom prípade išlo skôr o to, že som chcel niekam patriť. Hľadal som si svoje miesto, kam by som sa zaradil, aby som mohol byť súčasťou niečoho. Takže keby prišlo niečo iné vtedy, zaradil by som sa tam.

Už od škôlky som chcel byť stredobodom pozornosti a práve táto skupina mi dala možnosť prezentovať sa. Už od základnej školy som sa snažil robiť veci, ktoré sa primárne sústredili na mňa, napríklad som hrával v divadle.

Keď som nastupoval na strednú školu, chcel som niečo zmeniť. Myslel som si, že mám vodcovskú povahu a chcel som, aby vynikla. Potom som začal chodiť do fitnescentra, aby som sa prirodzene cítil lepšie, no skôr mi to pomohlo dostať sa na nesprávnu stranu.

Viackrát som zachytil, že na futbal sa chodia pobiť aj právnici či lekári.

Áno a veľmi rád som s tým operoval, keď mi rodičia a aj moje okolie vyčítalo, čo robím. Nebolo to tak, že by rodičov nezaujímalo, čo robím, no nevedeli to úplne presne. Nevedeli, že sa napríklad chodíme biť na lúku alebo že chodíme na futbal len preto, aby sme po sebe niečo hodili. Samozrejme, všimli si trestné oznámenia alebo videli fotku, ako bez trička hecujem dav na tribúne. Vždy som im povedal: „Pozrite, napríklad tu vedľa mňa tiež bez trička stojí lekár alebo na lúke vedľa mňa sa bije

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Rozhovory

Zuzana Čaputová

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie