Denník N

Žilinka o únose Vietnamca Thanha klame. Usvedčujú ho dokumenty z Nemecka

Súd s druhým obvineným v kauze únosu Vietnamca. Anh Tu Le údajne šoféroval dodávku až na vládny hotel Bôrik. Foto - RTVS
Súd s druhým obvineným v kauze únosu Vietnamca. Anh Tu Le údajne šoféroval dodávku až na vládny hotel Bôrik. Foto – RTVS

Nemecká prokuratúra ani v najnovšej obžalobe nepochybuje o tom, že unesený Trinh Xuan Thanh opustil schengenský priestor slovenským vládnym špeciálom. Maroš Žilinka apeluje na médiá, aby nemanipulovali.

V pondelok ráno sa pred berlínskym najvyšším súdom schádza skupinka ľudí, ktorí sa už dobre poznajú. Dorazil aj vietnamský novinár Trung Khoa Le, ktorý ako prvý informoval o tom, že vietnamská tajná služba 23. júla 2017 uniesla Trinh Xuan Thanha z Berlína. Sú tu aj niekoľkí ďalší novinári, ktorí sa prípadu roky venujú.

Päť rokov po únose Nemci súdia druhého obžalovaného, ktorý podľa obžaloby šoféroval dodávku s uneseným až na Slovensko k vládnemu hotelu Bôrik v Bratislave. Tak to ukazujú dáta z GPS aj fotografie z diaľničných kamier. Le Anh Tu má 32 rokov. Na pojednávanie čaká v sklenenej ohrade, za celý deň neprehovorí ani slovo.

Hneď po únose ušiel do Vietnamu. Keď po piatich rokoch v apríli prišiel do Prahy, okamžite ho zatkli a vydali do Nemecka. Na vyšetrovaní sa podieľala aj Česká republika, autá použité na únos boli z pražskej požičovne, ktorú vlastnil ďalší Vietnamec.

„Neviem, či viete, ale táto budova má hroznú históriu,“ hovorí Petra Isabel Schlagenhauf, advokátka uneseného Trinh Xuan Thanha. Poznali sa ešte pred únosom, Trinh Xuan Thanh utiekol z Vietnamu z politických dôvodov a advokátka mu pomáhala pri žiadosti krajiny o jeho vydanie späť do vlasti.

Za Hitlera vyhlásili v budove súdu desiatky rozsudkov smrti proti odbojárom a rôznym oponentom režimu. „Úradoval tu najhorší nacistický sudca Roland Freisler,“ hovorí advokátka o sudcovi známom aj ako Hitlerov kat, kým prechádza kontrolou.

Kammergericht. Najvyšší súd v Berlíne, kde súdia prípad uneseného Vietnamca. Foto N – Monika Tódová

V procese sú pre jeho citlivosť prísne bezpečnostné opatrenia. Verejnosť nemôže mať v súdnej sieni žiadne elektronické zariadenia, iba zápisník a pero. Le Anh Tu je obvinený nielen z únosu, ale aj zo špionáže proti Nemecku.

O prvý prípad, ktorý Nemci uzavreli v roku 2019, bol oveľa väčší záujem. Jeden z únoscov Long Nguen Hai dostal trest tri roky a desať mesiacov a nemecké súdy vtedy jasne pomenovali, že išlo o únos. „Vtedy tam vždy sedávali aj dvaja vietnamskí akože novinári, ktorí síce písali ostošesť, ale nikdy nepublikovali žiaden článok,“ smeje sa advokátka, podľa ktorej to boli skôr vietnamskí tajní, ktorí podávali hlásenia.

Nemecká prokuratúra: Išli z Bratislavy, únoscovia zorganizovali stretnutie ministrov

Kým slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka spochybňuje, či sa vôbec únos stal a či bol unesený vietnamský občan Trinh Xuan Thanh na palube vládneho špeciálu, v Nemecku majú jasno. Nielenže to nemecké súdy potvrdili v prvom prípade, ale píše sa to aj v najnovšej obžalobe, do ktorej mohol Denník N nahliadnuť priamo na súde.

Nemci znovu na súde podrobne rekonštruujú celý prípad. V pondelok vypočuli policajtov, ktorí pátrali po únoscoch, čítali výpovede svedkov, ktorí videli únos v parku zoologickej záhrady. Advokát zatiaľ namietal zákonnosť použitia fotografií z Hotela Berlin, Berlin, kde boli únoscovia ubytovaní.

„Žalujem vás, že ste v Berlíne, v Prahe, v Brne, v Bratislave a na iných miestach v čase najneskôr od 14. do 26. júla pôsobili pre cudziu moc proti Nemeckej spolkovej republike,“ píšu v obžalobe nemeckí prokurátori.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie