Denník N

Putinov režim je reinkarnáciou režimu KGB. Odpor Ukrajincov k ruštine chápem, hovorí bývalý politický väzeň

Foto - Adam Hecl/Deník N
Foto – Adam Hecl/Deník N

Ukrajinec Myroslav Marynovyč ako politický väzeň skončil v sovietskom pracovnom tábore a potom vo vyhnanstve. Neskôr sa zúčastnil aj na demonštráciách na Majdane. V čom ho prekvapila súčasná ruská agresia? A ako podľa neho premieňa ukrajinskú spoločnosť?

V rozhovore sa okrem iného dozviete:

  • ako sa putinovské Rusko podľa Marynovyča líši od sovietskeho režimu;
  • čo urobila Ukrajina vo vzťahu k Moskve zle;
  • aké boli podmienky v sovietskom pracovnom tábore a ako sa z neho podarilo doručiť list pápežovi.

Zažili ste sovietsky režim a teraz žijete na Ukrajine, ktorá je vo vojne s Ruskom. Ako by ste porovnali Putinov režim s tým sovietskym?

Ešte v pracovnom tábore (Marynovyča uväznili v roku 1977 za „antisovietsku agitáciu a propagandu“ – pozn. red.) som si uvedomil, že už v roku 1945 na konferencii v Jalte došlo k nespravodlivosti v dejinách, pretože nacistický režim bol odsúdený, ale komunistický režim sa stal víťazom vojny.

Semená toho zločinu, ktoré boli zasiate už vtedy, určite mali kde vyrásť. Dnes je Putinov režim reinkarnáciou režimu KGB a inak to ani nemohlo byť. Preto by som chcel, aby si svet uvedomil, že zrodenie Putinovho režimu je existenčné zlo v dnešnom svete.

Je možné definovať myšlienky, ktoré patria k súčasnej ruskej ideológii? Ako sa zmenila?

Myslím si, že ideológia bola vtedy kráľovnou systému a dokonca aj KGB sa jej podriaďovalo. Ale v súčasnosti je ich KGB absolútne bez kontroly. Dokonca nad nimi ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie