Denník N

Samit V4 v Košiciach: Pre Orbána môže byť kľúčové, či sa Heger postaví na jeho stranu

Eduard Heger a Viktor Orbán po stretnutí v Budapešti v júni 2021. Foto - TASR
Eduard Heger a Viktor Orbán po stretnutí v Budapešti v júni 2021. Foto – TASR

OĽaNO sa minulý víkend stalo členom Európskej ľudovej strany, ktorá môže od hnutia očakávať, aby sa nepostavilo na stranu Orbána a Morawieckého. Na maďarského premiéra by jeho kolegovia vyvíjali nátlak aj vo veci vstupu Švédska a Fínska do NATO, v rukách maďarského premiéra to však nie je nevyhnutne tromf.

V štvrtok sa bude v Košiciach konať samit V4; k rokovaciemu stolu si sadnú Petr Fiala, Eduard Heger, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán. Pred pár rokmi fungovala V4 ešte ako V2 + 2: Maďarsko a Poľsko boli blízki spojenci, Česko a Slovensko sa ich však nezastali v sporoch, ktoré mali s Európskou úniou vo veci dodržiavania zásad právneho štátu.

Voči Maďarsku odvtedy vstúpil do platnosti mechanizmus právneho štátu, a hoci dohoda už môže byť na spadnutie, ešte vždy hrozí, že krajina príde o niekoľko miliárd eur zo zdrojov EÚ. Keďže sa v Rade Európskej únie bude začiatkom decembra hlasovať o prípadnej sankcii proti Budapešti, Orbán bude potrebovať spojencov a pravdepodobne by po svojom boku chcel mať aj Slovensko.

V Rade budú hlasovať ministri financií EÚ; matovičovci dúfajú, že Európska komisia bude súhlasiť s opatreniami Maďarska zameranými na nápravu nedostatkov v oblasti princípov právneho štátu. Ministerstvo financií sa pre Napunk vyjadrilo, že je iba ťažko možné predstaviť si, že by niekto hľadal výnimky v týchto princípoch.

V3 + 1

Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa aj Poľsko, ktoré je už tradične mimoriadne nedôverčivé k Rusku, vzdialilo od svojho predtým blízkeho spojenca Maďarska. Orbánova vláda neodsúdila ruskú agresiu tak rozhodne ako ostatné krajiny V4. Maďarský premiér aj naďalej udržuje s Ruskom živé vzťahy a podarilo sa mu dosiahnuť aj výnimky z niektorých sankcií. Dokonca také, ktoré sú priaznivé aj pre Česko a Slovensko, napríklad dočasnú výnimku spod ropného embarga.

Napätie sa prejavuje aj vo vzťahoch V4:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie