Denník N

Sulík a jeden volebný obvod

Foto – TASR
Foto – TASR

Ad: Zrušme jeden volebný obvod a demokracia zakvitne

Autor je politológ, rektor BISLA

Pán Sulík reagoval na môj článok o volebných obvodoch. Ako ekonóm a nie politický teoretik sa vo svojom článku dopustil niekoľkých nepresností, na ktoré chcem upozorniť. Keďže je zároveň politik, vníma vec cez prizmu svojho prospechu, čo je pochopiteľné, a k jeho možnej politickej motivácii sa vyjadrím na záver. Považujem však jeho text za výzvu do diskusie o reforme alebo zmene volebného systému na Slovensku a to je pozitívne. Dnešný stav, keď celé Slovensko tvorí jeden volebný obvod, totiž problematizuje postavenie poslanca NR SR, ako aj vzťah zákonodarnej a výkonnej moci.

Pán Sulík tvrdí, že existujúci jeden volebný obvod je pre Slovensko vyhovujúci. Ja už dlhšie vysvetľujem, prečo treba súčasný pomerný systém reformovať a Slovensko rozdeliť na viac volebných obvodov – na štyri, ako to bolo pred rokom 1997, alebo na osem, aby sa prekrýval so súčasnými župami. Počet je vec politickej diskusie, nie teoretických úvah.

Základný problém textu pána Sulíka je, že nerozlišuje medzi pomerným a väčšinovým volebným systémom, a tak vyberá a mieša dva systémy, ktoré sú diametrálne odlišné, čo zahmlieva podstatu sporu. Polemizovať sa dá takmer s každou jeho vetou, ale obmedzím sa len na niekoľko tém.

Jeden volebný obvod

„Pri voľbách by mal byť vždy jeden volebný obvod,“ tvrdí Sulík o parlamentných voľbách na Slovensku, pretože len na takom území by poslanci mali prijímať „normy prijímané volebným zborom“. Na toto pravidlo neexistuje jediný dôvod a vo svete poznáme len dve demokratické krajiny, ktoré tvoria jeden volebný obvod. Vo všetkých ostatných hlasujú za zákony celej krajiny poslanci zvolení v regiónoch. Napokon, ako bývalý europoslanec tento princíp pozná aj pán Sulík: zvolený bol len na Slovensku, ale hlasoval za zákony, ktoré následne platili v celej EÚ.

Ďalej nás predseda SaS vyzýva, aby sme si predstavili tú hrôzu, ak by sa zvolilo 150 poslancov zo 150 obvodov. Nie je to až taká ťažká predstava, pretože presne tak funguje väčšinový volebný systém, ako ho poznáme v USA, Kanade, UK či v Austrálii. A občania týchto krajín to určite nevnímajú ako demokratický deficit.

Lenže tento, inak funkčný a legitímny volebný systém na Slovensku ani nehrozí. Bol by to obrovský zásah do fungovania štátu a štruktúry strán. Je však obrovský rozdiel mať 150 obvodov a 4 až 8 obvodov, a to v pomernom volebnom systéme.

Z chybnej premisy Sulík dedukuje, že ak by na Slovensku bolo 150 obvodov, v minulých voľbách by všade zvíťazila strana OĽaNO. Avšak toto tvrdenie nie je možné podložiť. Voľby boli v pomernom systéme a v ňom jedna strana nikdy nezíska všetky mandáty. Ekonóm Sulík teda straší niečím, čo sa nedá dokázať, a tak prechádza do politiky, aby si, ako bonus, ešte aj kopol do svojho bývalého koaličného partnera.

Rodná vieska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie