Denník N

Riaditeľ parku Veľká Fatra Apfel: Najprv spočítame turistov, potom sa rozhodneme, či regulovať návštevnosť

Hrebeň Veľkej Fatry, Rakytov. Foto – Soňa Mäkká
Hrebeň Veľkej Fatry, Rakytov. Foto – Soňa Mäkká

Časť z viac ako tisíca hektárov pralesov vo Veľkej Fatre chce nový riaditeľ Národného parku sprístupniť návštevníkom cez sieť chodníkov, na ktorých budú návštevníkov sprevádzať vyškolení sprievodcovia. „Niečo podobné ako sprievodcovia v jaskyniach. Predpokladám, že kto to bude chcieť robiť, bude nadšenec a bude sa aj sám vzdelávať,“ hovorí riaditeľ parku Eduard Apfel.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Eduard Apfel pracoval celý život ako lesník. Po tom, čo musel z postu riaditeľa štátnych Lesov SR odísť proreformný riaditeľ Matej Vigoda, odišiel aj Eduard Apfel z postu technického námestníka. Presunul sa do Štátnej ochrany prírody SR, kde sa výrazne podieľal na príprave reformy národných parkov. Túto jeseň vyhral konkurz na riaditeľa Správy Národného parku Veľká Fatra.

V rozhovore sa dočítate:

  • že plánuje vytvoriť sieť chodníkov na prírodný turizmus a po zaškolení doň zapoja aj miestnych záujemcov;
  • že chcú finančne motivovať neštátnych vlastníkov, aby sa sami starali o chránené územia;
  • že rezerváciu Harmanecká tisina môže zachrániť len kalamita,
  • že podporuje pastvu na holiach a farmárov v predaji ich vlastných produktov z národného parku.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post riaditeľa tohto národného parku?

Národný park Veľká Fatra predstavuje veľmi krásny krajinotvorný prvok. Pracoval som tu už od roku 1989, keď som nastúpil ako štátny zamestnanec na Lesnú správu Harmanec. Práca ma doviedla do veľmi zachovaných častí prírody, pralesov a pralesových zvyškov. Ako sa vyvíjal môj profesionálny život, dostal som sa do ochrany prírody, pretože si myslím, že má zmysel pre krajinu ako celok aj pre nás obyvateľov tohto regiónu. Okrem toho som si vzal za manželku zoologičku Národného parku Veľká Fatra a dostával som množstvo informácií o národnom parku, čo sa tam deje, aké má hodnoty. Chcem v národnom parku naštartovať potrebné procesy.

Po svojom vymenovaní ste hovorili, že sa v prvom rade musíte oboznámiť s personálnou aj odbornou situáciou na správe národného parku. Čo ste zistili?

Hneď v prvý deň

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Lesy SR

Ochrana prírody

Rozhovory

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie