Denník N

Namiesto Macrona telefonoval po tragédii s podvodníkmi. Ako poľský prezident už druhýkrát naletel Rusom

Andrzej Duda. Foto – TASR/AP
Andrzej Duda. Foto – TASR/AP

Falošnému Macronovi sa podarilo v deň dopadu rakety na Poľsko zistiť, či Poľsko aktivuje článok päť Severoatlantickej zmluvy a čo si myslí o pôvode rakety Joe Biden. Poľský prezident dvojici podvodníkov naletel už v roku 2020, keď sa vydávali za generálneho tajomníka OSN.

Večer, keď na poľské územie dopadla raketa a zabila dvoch ľudí, dostal poľský prezident Andrzej Duda telefonát od francúzskeho prezidenta.

„Emmanuel, si to ty?“ uisťoval sa na úvod hovoru Duda.

„Áno, áno, som to ja…“ odpovedal mu jeho náprotivok po anglicky. Vtom ho Duda prerušil a spustil dvojminútový monológ, netušiac, že namiesto Macrona telefonuje s ruskými podvodníkmi známymi ako Vovan a Lexus.

Duda: Som extrémne opatrný

Nahrávku z podvodného telefonátu zverejnila na internete dvojica ruských prankerov (prank – zlomyseľný vtip, pozn. red.). Falošnému Macronovi sa podarilo s prezidentom telefonovať až sedem a pol minúty, pričom mu Duda prezradil viac, ako vtedy vedeli poľskí občania.

„Och, Emmanuel, ďakujem, že si zavolal. Ako asi vieš, situácia je zložitá, toto popoludnie sme mali explóziu neďaleko ukrajinskej hranice, ale na našom území. Bezpochyby to bola raketa, pravdepodobne bola ruská,“ začína hovoriť o detailoch výbuchu.

Počas prvých minút falošný Macron dáva najavo sústredenosť len citoslovcami „hm“. Keď Duda spomenie, že hovoril s Bidenom, jeho záujem sa zvýši, no Duda je už vo svojich odpovediach opatrnejší.

„Obviňuje Rusko?“ pýta sa ďalej Rus.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie