Denník N

Nájsť si prácu, ktorá odráža vaše hodnoty, nie je nemožné

Hovorí sa, že sa v nich dodržiavajú prísne pravidlá, každý krok obmedzuje kostrbatá byrokracia a keď z nich človek odíde, dostane sa na čiernu listinu. Je svet veľkých korporácií taký jednotvárny, ako sa zdá na prvý pohľad? Prečo však potom lákajú toľko šikovných a perspektívnych ľudí? O svoje skúsenosti sa s nami podelili zamestnanci Dell Technologies, ktorí predtým strávili čas v iných korporáciách či väčších medzinárodných a slovenských firmách.

Dvere mali doširoka otvorené

Silvia Jeleníková, riaditeľka ľudských zdrojov pre strednú Európu, robí v Dell Technologies 12 rokov. Už predtým pôsobila v nemeckej medzinárodnej spoločnosti, hovorí však, že jej skúsenosť s Dell Technologies bola diametrálne odlišná. Páčilo sa jej, že nebola pri výberovom konaní taká kostrbatá ako iné veľké firmy. Zatiaľ čo tie váhali, od Dell Technologies mala ponuku na stole do pol hodiny. Odôvodňuje to aj tým, že pôsobí v technologickom sektore, kde sa musí dynamicky reagovať na zmeny. „Vedia, že to, čo platilo včera, už dnes často neplatí. A zajtra to môže byť už úplne inak,“ vysvetľuje Silvia. „Odráža sa to aj na celkovej kultúre. Napríklad sa nestáva, že by vás tu brzdila nejaká byrokracia.“

Z korporácií zamestnanci často po niekoľkých rokoch odchádzajú. Mnoho z nich je známych tým, že po tom, keď človek odíde, tak už nemá šancu, aby ho najali znovu. Boja sa, že by uchádzač spoločnosť nerešpektoval, prípadne že si svoje pôsobenie opäť rozmyslí. V Dell Technologies však takýchto navrátilcov vítajú. Jedným z nich je aj Martin Zamba, ktorý sa z neho rozhodol odísť do väčšej slovenskej spoločnosti. Po troch rokoch sa však do Dell Technologies vrátil, lebo mu chýbal kontakt s medzinárodným prostredím. Hovorí, že zďaleka nie je jediný. „Máme teraz v tíme kolegu, ktorý dokonca prešiel ku konkurencii a vrátil sa,“ vysvetľuje Martin. „Vedeli sme ale, že je dobrý, medzitým získal nové skúsenosti z biznisu a vracia sa k nám ešte šikovnejší. Tak prečo nie?“ Spoločnosť teda nediskriminuje na základe toho, že chce talentovaný človek vyskúšať rôzne možnosti skôr, než sa usadí.

Keď vo vás spoločnosť verí

Andrej Jakubec je tiež jedným z tých, ktorí z Dell Technologies odišli, ale potom sa vrátili. Za jeden z hlavných dôvodov považuje fakt, že spoločnosť investuje do rozvoja svojich zamestnancov. Pracovného aj osobného. „Dostávame tu naozaj veľa príležitostí rásť, s mojimi prechádzajúcimi pracovnými skúsenosťami neporovnateľne viac,“ hovorí Andrej. „Ľudia sa tu zdokonaľujú vo svojej role a zároveň sa pripravujú aj na možnosť, že by postúpili vyššie, napríklad na pozíciu supervízora.“ Ako zaujímavosť Andrej spomína, že ich v práci pripravujú aj na roly, ktoré ešte neexistujú. Dell Technologies vedie zamestnancov k tomu, aby sa orientovali v témach umelej inteligencie, robotizácie či automatizácie. V budúcnosti totiž budú zohrávať v mnohých sektoroch dôležitú úlohu.

Za citeľný rozdiel, s ktorým sa v inej spoločnosti nestretol, považuje Dávid Kahánek pozitívny postoj vedenia k nápadom. V minulosti pracoval v dvoch veľkých korporáciách a prekvapilo ho, že v Dell Technologies sa myšlienky automaticky nezavrhujú, ale práve naopak. Ľudí motivujú, aby sa dobrovoľne angažovali v projektoch v rámci aj mimo práce. Ako seniorný manažér ľudských zdrojov Dávid zdôrazňuje, že Dell Technologies vo svojich zamestnancov verí. Odráža sa to aj na tom, že sa ich v práci nikto nesnaží mikromanažovať. „Viem, aký mám dosiahnuť výsledok a nikto mi nestojí za chrbtom, aby ma kontroloval,“ opisuje firemnú kultúru. „Máme veľkú flexibilitu, je jedno, či človek pracuje z domu alebo babkinej chalupy v horách. Spoločnosť vkladá dôveru v schopnosti zamestnanca sám si naplánovať čas aj prinášať návrhy na zlepšenie.“

Mladý talent má na trhu vysokú cenu

Dell Technologies experimentuje aj so stratégiami, ktoré sa týkajú ich výberového procesu. Jednou z nich je fakt, že sa rozhodli zamerať na mladých ľudí do 25 rokov. Prečo prijať mladých, aj keď často nemajú žiadne skúsenosti? Dôvod je jednoduchý – viac sa oplatí mladé talenty dlhodobo rozvíjať než sa ich potom snažiť odlákať od konkurencie.

Spoločnosť investuje do rôznych absolventských programov a ponúka študentské stáže. Za veľkú výhodu Dávid Kahánek považuje to, že absolventi ešte nemajú zlozvyky z predchádzajúcich zamestnaní a prichádzajú s otvorenou mysľou. „Nevadí, že nepracujú až tak efektívne. Môžeme sa v pokoji sústrediť na to, aby sa naučili niečo nové,“ hovorí. „U nás stačí, aby mali jazykové znalosti a motiváciu. Ostatné zabezpečíme školeniami.“ Okrem mladých talentov sa tiež snažia programami podporovať ženy, ktoré študujú technické smery. Podľa Dávida by mali viac veriť vo svoje schopnosti. „Pomer pohlaví je v IT sektore ešte vždy nevyvážený, ale v Dell dostane každý rovnakú príležitosť.

Po tom, ako sa študent dostane do Dell Technologies, má cestu k práci na plný úväzok jednoduchú. Martin Zamba hovorí, že má veľa kolegov, ktorí začínali práve ako študenti. Dodáva, že seniornejší zamestnanci sa o tých mladších vedia postarať. „Mnohí z nás si tu odkrútili svoje, sám som tu 17 rokov,“ hovorí Martin s tým, že sú na novú generáciu dobre pripravení. „Vieme sa o svoje skúsenosti podeliť a potiahnuť ich, keď potrebujú.“Neprekáža mu venovať čas školeniu, práve naopak – chce, aby ich kariéra úspešne napredovala.

Transparentnosť aj zmysel

Ak by mal dať Andrej Jakubec mladým ľuďom pri výbere povolania nejakú radu, znela by „treba niekde začať“. Ich prvá práca rozhodne nemusí ostať aj ich poslednou a v Dell Technologies podporujú, keď sa zamestnanci nadchnú pre iný smer. „Ľudia v Dell-i už po roku môžu zmeniť rolu. Porozhliadnu sa po spoločnosti a zistia, že by im iná sedela lepšie. Skvelé je, že si vedia ľahko zistiť, aké zručnosti na ňu potrebujú. Máme dokonca „job shadowing“, čo znamená, že vám človek na danej pozícii ukáže, ako vyzerá jeho deň.“ Na rozdiel od hľadania celkom novej role na inom mieste má tak človek príležitosť spoznať náplň svojej budúcej práce a po nástupe ho nečakajú žiadne nepríjemné prekvapenia.

Keď si dnes mladá generácia hľadá prácu, často sa už nerozhoduje len podľa náplne práce, ale aj na základe kultúry a hodnôt. Podľa Silvie Jeleníkovej je dôležité vybrať si prácu, ktorá človeka posunie k lepšiemu. „V minulosti som dostala ponuky od spoločností, ktorých hodnoty neboli v súlade s tými mojimi,“ vysvetľuje. „V Dell-i prispievam k tomu, aby bol svet lepším miestom. Často si uvedomím, že mi moja práca pomáha rásť aj ako človeku. Zručnosti z rôznych tréningov používam nielen v zamestnaní, ale aj v súkromí, vo vzťahoch. Myslím si, že je potrebné si vybrať prácu, ktorej hodnoty odrážajú tie vaše a kde vás podporia vo vašej jedinečnosti.“

Nepotrpia si na konvenčnosť

Práca v medzinárodnej spoločnosti nemusí znamenať dodržiavanie starých, ťažkopádnych pravidiel len preto, lebo sú zaužívané. Sú miesta, kde sa neboja držať s dobou a experimentovať. V Dell Technologies si nepotrpia na konvenčnosti – iba na výsledky práce.

Preferuješ dynamické a inovatívne prostredie, v ktorom sa môžeš sebarealizovať? Chceš si organizovať svoj deň sám/sama, sledovať, ako sa tvoje nápady menia na skutočnosť a kariérne rásť? Dell Technologies je miesto, kde majú rozvoj a spokojnosť zamestnancov prednosť. Nájdi svoju vysnívanú pozíciu TU

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie