Denník N

Zvládli by elitní futbalisti maratón? Zrejme len na úrovni rekreačných bežcov, favoritom by bol N’Golo Kanté

Kylian Mbappé na MS v Katare a štart maratónu v Istanbule. Foto – AP/koláž
Kylian Mbappé na MS v Katare a štart maratónu v Istanbule. Foto – AP/koláž

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

majstrovstvá sveta vo futbale sú pre väčšinu hráčov hlavnou kariérnou výzvou a platí to nielen po hernej, ale aj po fyzickej stránke.

Najaktívnejší hráči počas nasledujúcich dní odbehnú v zápasoch dokopy viac ako 70 kilometrov, podstatnú časť z toho šprintom a vo vysokej intenzite.

Keďže ide o hráčov, ktorí patria k najlepším na planéte a ich šport vyžaduje aj nadpriemernú rýchlosť a vytrvalosť, možno si kladiete otázku, ako by sa elitným futbalistom darilo v konfrontácii s poprednými atlétmi.

Pri najrýchlejších futbalistoch sa často špekuluje, ako by obstáli v šprintérskych pretekoch a v minulosti sme boli svedkami aj niekoľkých experimentov, keď rýchli útočníci pretekali so šprintérmi.

Dokázali by však futbalisti, ktorých prednosťou je vytrvalosť, obstáť na maratónskych pretekoch? A za aký čas by boli schopní maratón odbehnúť?

Aj keď odborné štúdie doteraz uvedenú otázku neskúmali, keďže informácia o potenciálnom maratónskom výkone nie je pri futbalistoch relevantná, napriek tomu nájdeme niekoľko výskumov, z ktorých môžeme odpoveď aspoň približne vydedukovať.

Napríklad podľa štúdie, ktorú vypracoval v septembri 2020 Inštitút športu a športovej vedy v nemeckom Karlsruhe. Odborníci pri výskume zisťovali kondičné parametre 136 hráčov z nemeckej bundesligy a 2. bundesligy, aby zistili rozdiely vo vytrvalosti na jednotlivých hráčskych pozíciách.

Z dát, ktoré pri univerzálnych kondičných testoch zozbierali, je možné predikovať viacero bežeckých výkonov a aspoň orientačne odhadnúť aj potenciálny výkon pri maratóne. Nie je prekvapením, že z pohľadu vytrvalosti najlepšie obstáli stredoví záložníci, naopak, najväčšie problémy s maratónom by mali brankári.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Za zrejme najlepšieho vytrvalca medzi elitnými svetovými futbalistami je považovaný francúzsky záložník N’Golo Kanté. Pre jeho výdrž o ňom fanúšikovia vymysleli desiatky vtipov, ktoré glosujú jeho neúnavný pohyb na ihrisku. Známa je napríklad hláška, že Kanté odhlavičkuje vlastný center či fór o tom, ako ​​71 percent povrchu Zeme pokrýva voda, ostatných 29 percent pokrýva Kanté.

S francúzskym záložníkom sa však spája aj bežecký príbeh, ktorý médiám povedal bývalý futbalista a dnes elitný svetový bežec Francúz Jimmy Gressier.

14-ročného Gressiera, v tom čase ešte výlučne futbalistu, v mládežníckej kategórii U15 trénoval rovnaký tréner, ktorý predtým viedol aj Kantého, a s oboma absolvoval kondičné testy na bežiacom páse.

Išlo o typ testu, pri ktorom sa začína pomalším behom a následne sa po každej minúte tempo zvýši vždy o jeden kilometer za hodinu. Test trvá dovtedy, kým absolvent už nedokáže pokračovať ďalej.

Gressier sa pri teste dostal až na rýchlosť 22 km/h, za čo ho tréner vyzdvihol a povedal, že je v klube len druhým futbalistom, ktorému sa to podarilo. Asi tušíte, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Futbal

Iné podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie