Denník N

Predseda SaS Sulík: Voľby 2024 budú kampaňou môjho života

Exminister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Exminister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Utrhli sa z reťaze, hlasoval by som za vyslovenie nedôvery vláde a budem hlasovať aj za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, vraví predseda SaS Richard Sulík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Richard Sulík je už štrnástym rokom predsedom SaS, bývalým predsedom parlamentu a exministrom hospodárstva, dnes poslancom Národnej rady. V rozhovore hovorí:

  • či sa SaS správa v opozícii čitateľne pre voličov,
  • čo hovorí na pokles preferencií od leta,
  • prečo bude hlasovať za odvolanie Romana Mikulca,
  • akú ponuku dostal Ivan Korčok,
  • aj čo vraví na plány na novú stranu Lucie Ďuriš Nicholsonovej.

O pár dní to budú tri mesiace od chvíle, čo SaS odišla z vlády. Nepredpokladám, že by ste mi priznali, že ste mali deň, keď ste to oľutovali. Mýlim sa?

Nezvyknem niečo spätne ľutovať. Načo zbytočne filozofovať, keď to aj tak nezmením. Ale zvyknem spätne veci vyhodnotiť. Som rád, že sme to rozhodnutie urobili. Ak by sme dnes boli súčasťou tejto strašidelnej vlády, výrazne by nám to škodilo. Aj tak by sme tam veľa neovplyvnili. Naše právo veta bolo právom na papieri, čo nám došlo, keď bolo s pomocou fašistov prelomené prezidentkino veto (pri tzv. rodinnom balíčku – pozn. redakcie). Dobre sme spravili, že sme odišli.

Na druhej strane dokážete spätne priznať, že ste možno nemali až také premyslené, čo bude nasledovať? Čo budete robiť ďalšie týždne po odchode z vlády?

My sme si dali požiadavku na odchod Igora Matoviča do konca augusta. Veľmi dobre, že sme dali takúto dlhú lehotu, lebo nikto nemôže povedať, že nebol čas na rokovanie. Koncom augusta nebola naša podmienka splnená a my sme dodržali, čo sme povedali. Odišli sme a teraz sme opozičnou stranou. Čo tam chcete premýšľať?

Práve to, akou opozičnou stranou budete a aké budú vaše postoje. Aby to potom nevyzeralo, že ich každé tri týždne meníte.

Konkrétne v čom meníme postoje?

Video: Predseda SaS Sulík: Toto bude kampaň môjho života
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

V nedeľu v TA3 ste povedali, že vy osobne by ste hlasovali za vyslovenie nedôvery vláde, lebo „táto vláda nestojí ani za fajku maku“. Tesne po odchode vlády, v septembri, ste v debate s kolegyňou Monikou Tódovou povedali: „Neviem si predstaviť, že by sme hlasovali za vyslovenie nedôvery vláde ako celku a premiérovi.“ Odvtedy prešli len tri mesiace.

Pozrite sa, čo sa za tie tri mesiace udialo. Predsa sa nebudeme stoj čo stoj držať jedného postoja, keď vidíme, že sa to uberá zlým smerom. Začiatkom septembra som netušil, že tu budeme mať divadlo, na konci ktorého reálne hrozí odchod dvoch tisícok lekárov.

Netušili ste, že budú lekári žiadať vyššie platy?

Že budú žiadať platy, to áno. Ale že sa s nimi nebude mesiac rokovať, to sme nemali odkiaľ vedieť. Tak ako sme nemohli vedieť, že bude predložený rozpočet bez výdavkových limitov. S pomocou poslancov ĽSNS prešlo zdaňovanie dôchodkov pri jednorazovom výbere. Keď vidím, čo za posledných desať týždňov – odkedy prezidentka prijala naše demisie – páchajú, že sa utrhli z reťaze a stratili akékoľvek zábrany; keď vidím, ako katastrofálne je vedená Národná rada, tak jasné, že zmením postoj. Iba hlupák nemení postoje.

Vašich výrokov, ktoré odrážajú zmenu postoja, je viac. Začiatkom septembra ste na otázku o predčasných voľbách povedali: „Neviem vám to teraz definitívne povedať, ale v zásade chceme, aby dovládla Hegerova vláda.“ Začiatkom októbra ste na otázku, či by ste o predčasných voľbách rokovali so Smerom, povedali: „Vieme si to predstaviť, keďže potrebujeme 90 hlasov. Nevylučujem to.“ V polovici októbra SaS poslala tlačovú správu, že rokovania so Smerom o predčasných voľbách vylučuje. A naposledy ste vyhlásili, že sú aj tak nereálne. Nemá z toho váš volič trošku chaos?

Viem, kam sa ma snažíte dotlačiť, ale vaše príklady sú slabé. Ten prvý, ten bol úplne o ničom…

V čom? Že ste za tri mesiace úplne zmenili postoj k vláde? To nebol až taký slabý príklad.

Bol úplne o ničom. Za tri mesiace sa udialo tak veľa, že sme zmenili postoje. Keď vám predložia návrh rozpočtu bez výdavkových limitov – čo je porušenie zákona a ešte aj ohrozenie peňazí z plánu obnovy –, a keď príde k fiasku s lekármi, tak človek zmení názor. A druhý príklad, s čím ma vlastne konfrontujete?

Na začiatku septembra ste povedali, že na otázku na predčasné voľby neviete definitívne odpovedať…

Vidíte, „neviem definitívne odpovedať“. Ja predsa nemusím mať na všetky veci definitívny názor. No odvtedy sa udiala ešte jedna vec. Na predčasné voľby treba zmenu ústavy. V prvom čítaní sme za ňu hlasovali, druhé čítanie malo byť v novembri. Lenže na návrh troch poslaneckých klubov – OĽaNO, Sme rodina a Smer – bolo druhé čítanie odsunuté na december.

Keď si narátate všetky lehoty, hlavne 110-dňovú technickú lehotu na prípravu samotných volieb, tak zistíte, že júnový termín predčasných volieb sa už nestihne. V júli a auguste žiadne voľby nebudú a v septembri mať voľby, aby v októbri vznikla vláda, ktorá má do týždňa predložiť rozpočet? Navyše tri-štyri mesiace pred riadnym termínom volieb? To mi už nedáva zmysel. Aký máte iný príklad na zmenu postoja?

Pozrime sa na október, keď ste 6. 10. povedali, že nevylučujete rokovania so Smerom o predčasných voľbách, no potom ste mali rokovanie poslaneckého klubu a 14.10. SaS poslala tlačovú správu, že rokovanie so Smerom vylučuje.

Našli ste si jednu vetičku. Na tlačovke som povedal, že nevylučujem, a potom sme povedali, že vylučujeme. Perfektné. Teraz ste ma priklincovali. Investigatívna robota ako pecka. Čo máte ďalej?

Mne sa sarkazmus páči, ale vy naozaj nemáte pocit, že niektorí voliči SaS sú zmätení z toho, ako sa vaša strana správa v opozícii?

Myslíte si, že posledných desať týždňov je alfou a omegou celého diania? Alebo si myslíte, že dokážem predpovedať celú budúcnosť? Človek prispôsobuje svoje konanie tomu, čo sa deje. Áno, naši voliči môžu spolu s nami nepoznať budúcnosť, môžu vnímať, že sa prispôsobujeme tomu, čo sa deje. Len hlupák nemení svoj názor.

Vy odo mňa očakávate, že budem mať každý mesiac ten istý postoj. My sme extrémne konzistentná strana v základných postojoch, lebo sme hodnotová strana. Ale na bežné denné dianie vám nikto nevie dať vopred odpoveď.

Pýtam sa na to preto, lebo aj vaši politickí súperi vravia, že vám nerozumejú. Boris Kollár v nedeľnej debate na TA3 povedal, že ste raz opozícia „tvrdá, potom konštruktívna, potom mäkká, raz chcete spolupracovať, potom nechcete“. Nedávno tu bola vaša bývalá stranícka dvojka Lucia Ďuriš Nicholsonová, podľa ktorej ste nemali po odchode z vlády plán.

No jasné. Čo majú iné robiť, ako nám to vyčítať. A ja sa budem brániť. Keď Boris Kollár hovorí, že nevie, aká sme opozícia, tak my sme konštruktívna opozícia. Keď je na stole dobrý návrh zákona, tak hlasujeme „za“. Napríklad, teraz príde do druhého čítania vládny návrh zákona, ktorý ruší 2-percentnú daň pre umelcov. My to máme desať rokov v programe, a i keď je to vládny návrh zákona, my sa nebudeme hrať na opozíciu, podporíme to. A nezabúdajte na jednu vec.

Na ktorú?

My sme skončili ako ministri začiatkom septembra. Dovtedy ministerstvá pod naším vedením pripravovali zákony, napríklad zákon o povinných zásobách plynu. Tieto zákony teraz prichádzajú do parlamentu ako vládne. Myslíte si, že sme padnutí na hlavu, aby sme takéto veci nepodporili? Podporíme ich, hlúposti nepodporíme a potom Kollár hovorí, že nevie, čo sme za opozíciu. Možno sa treba zamyslieť nad tým, čo nám vyčíta.

Ako si vysvetľujete pokles preferencií SaS vo viacerých prieskumoch?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Richard Sulík

Roman Mikulec

Rozhovory

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie