Denník N

300 slov z MS: Niekto z Nemecka napokon v Katare dúhovú pásku pri šokujúcej prehre mal

Rýchly prehľad diania, aby ste vedeli, o čom všetci rozprávajú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text vychádza po každom dni MS vo futbale, môžete si ho dať posielať na e-mail a každý deň okolo poludnia vypočuť aj ako podcast.

Na svetovom šampionáte v Katare prišiel ďalší šok. Nemecko podobne ako pred štyrmi rokmi v Rusku vstúpilo do turnaja prehrou, tentoraz podľahlo Japonsku 1:2.

Japonsko malo pritom iba 26,2-percentné držanie lopty a približne hodinu hry sa iba trápilo, pričom prehrávalo po premenenej penalte Ilkaya Gündogana.

Tréner Hajime Morijasu však potom na ihrisko poslal Takehira Tomijasua či Takumiho Minamina. Zároveň však z lavičky vytiahol aj Takumu Asana (z nemeckého Bochumu) a Ritsua Doana.

Doan a Asano napokon skórovali v rozpätí ôsmich minút a Nemci sa odvtedy zmohli iba na zúfalý nápor, pri ktorom v japonskej šestnástke už behal aj brankár Nemecka Manuel Neuer.

Nemcov teraz čaká náročný program, už v nedeľu nastúpia proti Španielom. Tí podpriemernú Kostariku zdolali 7:0. Do brány im padlo takmer všetko, brankár Keylor Navas chytil iba jednu strelu.

Nemecko sa dostalo do nevýhodného postavenia, podobného ako pred štyrmi rokmi, keď vypadlo už v skupine.

Nemecko a Kanada včera prehrali svoje zápasy aj napriek tomu, že v porovnaní predpokladaných gólov (xGoals) sú hneď za Francúzskom a Španielskom, ktoré zvíťazili jednoznačne 4:1 a 7:0.
xGoals je metrika, ktorá priraďuje každému pokusu o strelu štatistickú pravdepodobnosť strelenia gólu. Pomáha nám lepšie určiť nebezpečenstvo šancí, ktoré si tím alebo hráč dokázali vytvoriť.

Pred zápasom sa pritom opäť hovorilo viac o nefutbalových veciach. Nemecko patrilo k európskym štátom, ktoré chceli nosiť kapitánsku pásku s dúhovými farbami s názvom „OneLove“, ktorá je symbolom tolerancie, rozmanitosti a práv LGBTQ+. FIFA dokopy siedmim tímom túto pásku zakázala pod hrozbou športových sankcií.

Hráči napriek tomu svoj názor prejavili, keď si pri tímovej fotografii rukou prekryli ústa: ako symbol toho, že sa ich snažia umlčať.

Vo VIP lóži pri prezidentovi FIFA navyše sedela nemecká

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Iné podcasty Denníka N

MS vo futbale

Športové podcasty Denníka N

Súhrn MS vo futbale

Súhrn toho najdôleležitejšieho z hracieho dňa futbalových MS.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie