Denník N

Vietnamský novinár: Ficov poradca bol skorumpovaný, po únose si užíval vo Vietname

Vietnamský novinár Trung Khoa Le. Foto N - Monika Tódová
Vietnamský novinár Trung Khoa Le. Foto N – Monika Tódová

Trung Khoa Le ako prvý informoval o únose vietnamského občana v Berlíne. Vypátral tiež, že poradca vtedajšieho premiéra Roberta Fica Quang Le Hong si po únose užíval dovolenku vo Vietname. Žije tam dodnes.

Pôvodne prišiel z Vietnamu do Nemecka Le Trung Khoa pred tridsiatimi rokmi študovať, aby sa stal stavebníkom. Bolo to v roku 1992, no dnes je úspešný novinár a vydavateľ. Žije v Berlíne a len na Youtube ho odoberá viac ako 600-tisíc ľudí. Najprv v roku 2007 založil noviny a ich čítanosť rapídne vzrástla po únose vietnamského občana Trinh Xuan Thanha v roku 2017. Nielen pre tento únos, v ktorom Bratislava zohrala významnú úlohu, dnes žije pod policajnou ochranou.

„Je to trošku nebezpečné, ale robím užitočnú prácu a taký je život. Do tejto kancelárie mi nosila vietnamská tajná služba peniaze, len aby som prestal vysielať, ale ja ich nechcem. Urobil som portál pre sto miliónov ľudí a prinášam im slobodu, to sa nedá nahradiť žiadnymi peniazmi,“ hovorí novinár a podnikateľ.

Novinár s kontaktmi

Khoa po únose Thanha, ktorý v Nemecku žiadal o politický azyl, pátral po jeho únoscoch. Kontakty má vo vietnamskej komunite v Česku, aj na Slovensku a pri pátraní narazil na slovenského občana vietnamského pôvodu Quang Le Honga, ktorý mohol byť podľa berlínskych vyšetrovateľov pri únose pred piatimi rokmi spojkou medzi Slovenskom a Vietnamom.

Quang Le Hong bol poradcom bývalého premiéra Roberta Fica (Smer) a sedel aj vo vládnom špeciáli, ktorý slovenská vláda poskytla na poslednú chvíľu vietnamskej delegácii na prelet z Prahy do Bratislavy.

Sprevádzal tak v slovenskom lietadle vietnamského ministra vnútra To Lama z Prahy, aby sa vzápätí zúčastnil aj na rokovaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) s vietnamským ministrom v bratislavskom vládnom Hoteli Bôrik.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie