Denník N

Román si vydal sám a už robí dotlač. Dušo Martinčok píše o queer ľuďoch aj o senioroch

Foto - Michal Huštaty; koláž - N. Autorom dizajnu knihy je Martin Mistrík.
Foto – Michal Huštaty; koláž – N. Autorom dizajnu knihy je Martin Mistrík.

Neskrýva, že postavy v jeho debutovom románe Niekto sa nájde sú autobiografické. „Myslím si, že inak sa ani písať nedá,“ tvrdí.

Rozprávame sa cez videohovor, Dušo Martinčok práve prišiel do svojho bytu v Luxemburgu, kde robí prekladateľa na Európskom súdnom dvore. Jedna z jeho postáv – Zoja – pracuje v Bruseli tiež ako euroúradníčka.

„Kapitola o nej sa volá Zoja sa vracia, lebo ona sa neustále niekam vracia, pomaly už ani nevie, odkiaľ sa vracia a kam prichádza. Ja som po piatich rokoch preč z Bratislavy, mám potrebu striedať miesta, kde žijem.“

V Bratislave ho mnohí poznajú vďaka dvom projektom. V občianskom združení Zrejme (naschvál s krátkym e na konci) sa venuje medzigeneračnému dialógu. „Veď všetci sme starí ľudia v zácviku,“ hovorí.

Susedoch na dvore sa zase venoval spoznávaniu a dialógu s vlastnými susedmi. Jedného dňa si povedal, že upečie koláč a všetkých naň pozve. Pokračovalo to, usporiadal napríklad spoločné upratovanie, koncerty či bazár.

Aj preto sa dej jeho knihy Niekto sa nájde odohráva v bytovom dome (plus v jednom byte z bytovky oproti) a veľký priestor majú aj postavy seniorov a senioriek.

Poviedkový román sa skladá z desiatich kapitol, v každej sa venuje jednej postave. Jedna má však výsadné postavenie, je ňou queer chlapec Oliver, ktorý sa mihne v každej kapitole.

„Aj ja som bol trochu podivín, ktorý mal v škôlke nalakované nechty, a životom ma to nieslo nie úplne mainstreamovou cestou,“ vysvetľuje Martinčok.

Mimochodom, knihu si vydal sám v náklade tisíc kusov a už prebieha dotlač. „Nemal som sebavedomie osloviť vydavateľstvo. A táto forma má aj výhodu. Napríklad som nechcel, aby sa kniha v niektorých kníhkupectvách predávala. A to by som asi pod vydavateľstvom nevedel zariadiť.“

Je zjavné, že v súkromí sa rád rozpráva s ľuďmi, aby ich spoznal do hĺbky. A poznatky o ľudskej povahe sa mu podarilo preniesť aj do knihy. V tomto článku sa pristavíme pri tých kľúčových. Nehovoria len o živote Duša Martinčoka, ale aj o celej slovenskej spoločnosti.

Oliver

Do príbehu sa dostáva ako 7-ročný chlapec, ktorý sa s otcom nasťahoval do mezonetu v nadstavbe starej bytovky. Dovtedy žil v Anglicku s rodičmi, ktorí sa však rozviedli.

„Rozdiel medzi mnou a Oliverom je v tom, že Oliver prvé formačné roky vyrastal v Británii a potom žije v súčasnej Bratislave. Pre mňa to, že som queer človek, bolo celkom náročné, celkom brutál v 90. rokoch,“ hovorí autor. „On to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

LGBTI+

Kultúra

Teraz najčítanejšie