Denník N

Ruské zločiny z roku 2014

Zrekonštruovaný kokpit lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Foto - TASR/AP
Zrekonštruovaný kokpit lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Foto – TASR/AP

Verdikt v prípade zostrelenia letu MH17 je len začiatok.

Autor je americký historik

17. júla 2014 bolo nad Ukrajinou zostrelené civilné lietadlo, pričom všetci ľudia na palube zahynuli. 17. novembra 2022 holandský súd uznal troch mužov za vinných z vraždy 298 pasažierov a posádky. Súd zistil, že vojenské sily, ktoré vystrelili z protilietadlovej batérie na ukrajinskom území, sú pod velením Ruska. Dvaja z troch mužov uznaných vinnými boli ruskí občania, jeden bol ukrajinský občan, ktorý bojoval na ruskej strane.

Do reťazca udalostí, ktoré viedli k vražde pasažierov a posádky, boli, samozrejme, zapojení aj ďalší Rusi. Tento konkrétny trestný čin implikuje aj všeobecnejší zločin. Rusko v tom čase napadlo južnú a juhovýchodnú Ukrajinu. V roku 2014 až príliš veľa ľudí v Európe a Severnej Amerike túto základnú realitu prehliadalo, čo oslabilo reakciu na jasné a jednoznačné porušenie najzákladnejších ustanovení medzinárodného práva zo strany Ruska.

Nižšie uvediem niekoľko odsekov z textu, ktorý som o veci napísal pred piatimi rokmi, na základe vtedy dostupných zdrojov. Dal som si vtedy záležať (vo svojej knihe Cesta do neslobody) a zdokumentoval som, ako na túto udalosť reagovala ruská propaganda. Stojí za to pripomenúť propagandistické kroky, ktoré Rusko v tom čase urobilo, pretože ukazujú, ako systém reaguje v stresových situáciách.

Teraz je pod ešte väčším stresom. Ruská propaganda je menej presvedčivá ako v roku 2014, hrôzy sú oveľa väčšie a cítiť absenciu najšikovnejšieho z propagandistov Vladislava Surkova. Ukrajinci sú na tom v presadzovaní svojich perspektív teraz oveľa lepšie ako v roku 2014. My v Spojených štátoch sme menej dôverčiví, ako sme boli počas prvej invázie.

Základná ruská taktika je dnes rovnaká ako v roku 2014: servíruje okázalé protirečivé lži v očakávaní, že sa niekde niečo uchytí, že sa prinajmenšom zrejmé skutočnosti zamotajú a jednoduché sa budú zdať zložitými. Západniari by z toho mali nadobudnúť pocit neistoty, čo sa vlastne stalo, a Rusi by si mali byť istí svojou nevinou. Ten pocit nevinnosti, predstava, že skutočnými obeťami vojny sú nejakým spôsobom Putin a Rusi, je teraz veľmi dôležitý.

Nižšie uvedené rozprávanie sa viaže na úspešnú ruskú operáciu na Kryme vo februári a marci 2014 a počas následných ruských pokusov o prevzatie moci v ďalších ukrajinských regiónoch, ktoré vo všeobecnosti zlyhali. Rusko rozmiestnilo značné ozbrojené sily v dvoch ukrajinských regiónoch, v Luhanskej a Doneckej. Na Donbase bol vtedy ruským veliteľom práve odsúdený Igor Girkin. Ten má na svedomí oveľa viac mŕtvych ako 298 obetí streľby na civilné lietadlo. Bol to on, kto na Donbase úmyselne vyvolal delostreleckú vojnu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie