Denník N

Ako oživiť a zútulniť domov? Základom je premyslený koncept, pomôžu farby, textílie aj rastliny

Foto – Mária Minariková
Foto – Mária Minariková

Ak chcete v interiéri dosiahnuť nový efekt, netreba vždy kupovať nové prvky, niekedy postačí aj obnova tých existujúcich.

Mária Minariková je architektka žijúca v Bratislave. Okrem architektonickej praxe má aj instagramový účet Living with Mary, kde ukazuje, že kvalitne a vkusne sa dá bývať aj na malej ploche. Spolu s rodinou žije v trojizbovom byte s výmerou 63 m² a pravidelne prináša nápady, ako sa dá interiér osviežiť drobnými zmenami.

„Bývanie pre mňa osobne znamená jeden neustále sa meniaci kolobeh života, v rámci ktorého si priebežne stále niečo prispôsobujeme na základe našich aktuálnych potrieb,“ hovorí.

Jej nápady, ako si oživiť a zútulniť bývanie, dopĺňajú fotografie jej domova.

Premyslený koncept

Ak chcete do interiéru vniesť zmeny, ktoré priestor viac zjednotia či zútulnia, je dôležité nesústrediť sa na úplnom začiatku len na konkrétne detaily, teda aký stolík, obraz či vázu si kúpite, ale predovšetkým na to, ako to celé bude v priestore fungovať.

Mária Minariková. Foto – Martin Almáši

Základom akýchkoľvek úprav by teda mal byť jasný koncept. „Na začiatku je potrebné povedať si, akým smerom chcete pri zariaďovaní ísť, čo všetko chcete zmeniť a do akej atmosféry chcete interiér ladiť. Ak sa pustíte do zmien svojpomocne, veľmi dobrou pomôckou vie byť takzvaný moodboard,“ hovorí Mária Minariková.

Moodboard je nástenka s predstavou vášho bývania, ktorá sa dá vytvoriť jednoducho pomocou rôznych nástrojov online a jej výhodou je, že sa k nej môžete vždy vrátiť a skontrolovať, či sa uberáte správnym smerom. Veľkým pomocníkom môže byť aj pri znázornení farebnej schémy. Na internete nájdete rôzne odporúčania farieb, ktoré sa vhodne dopĺňajú a uľahčia vám výber, ak nemáte vopred jasnú predstavu. Podľa Minarikovej môže byť tvorba moodboardu aj príjemnou spoločnou aktivitou.

Aj v prípade, že neplánujete väčšie stavebné úpravy či zmenu dispozície, odporúča architektka pozerať sa na priestor ako na celok. Pomerne bežným nedostatkom domov a bytov sú podľa nej rôzne výklenky, niky či priestory za dverami, pre ktoré sa často len ťažko hľadá využitie. Využiť sa však dajú na vstavané nábytky, ktoré prinesú ďalšiu úložnú plochu a prispejú k tomu, že priestor bude pôsobiť jednotnejšie a harmonickejšie.

V ťažko využiteľnom mieste medzi dverami do detskej izby a vstupom na balkón vytvorila architektka zabudovaný úložný priestor. Foto – Mária Minariková
Vo vstavanom úložnom priestore je skrytá klimatizácia aj pracovné miesto. Foto – Mária Minariková

Podobne sa dá postupovať aj v prípade, ak je v priestore viacero dverí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Pekné veci

Reality

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie