Denník N

Nexteria organizuje prvý ideaton na zlepšenie situácie LGBTI+ ľudí. Hanbím sa, že som doteraz nerobil viac, hovorí jej šéf

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tomáš Hasala je spoluzakladateľom portálu Limba.com, ktorý ponúkal ubytovanie na Slovensku online. Uplynulých deväť rokov šéfuje vzdelávacej neziskovke Nexteria, ktorá sa po teroristickom útoku na Zámockej ulici rozhodla zorganizovať ideaton zameraný na vytvorenie bezpečného prostredia pre LGBTI+ ľudí.

Teroristický útok na Zámockej ulici bol pre Nexteriu impulzom na to, aby sa začala aktívne podieľať na zlepšení životnej situácie queer ľudí na Slovensku, hovorí šéf tohto neziskového združenia Tomáš Hasala. Ideaton TY&TERAZ, ktorý sa uskutoční v sobotu 26. novembra, má za cieľ pomôcť vytvoriť bezpečné prostredie pre LGBTI+ ľudí na Slovensku.

V rozhovore Hasala hovorí:

  • prečo sa Nexteria rozhodla aktívne riešiť životnú situáciu LGBTI+ ľudí na Slovensku;
  • ako sa rozprávali o útoku v organizácii, ktorá má veľkú konzervatívnu komunitu;
  • že veľa slovenských firiem sa stále bojí hovoriť o LGBTI+ témach;
  • prečo podľa neho útok nevyvolal v spoločnosti rovnako silnú reakciu ako vojna na Ukrajine.

Čo je cieľom ideatonu TY&TERAZ? Čo si od neho sľubujete?

Sľubujeme si to, čo v podstate Nexteria robí už 13 rokov. Teda zapájanie mladých do riešenia konkrétnych vecí a problémov zdola. Toto je presne DNA Nexterie a všetko, čo robíme, je o tomto. Po útoku na Zámockej sme hľadali spôsob, ako pomôcť. My nevieme zmeniť legislatívu, nie sme politická organizácia, aby sme teraz tlačili na politikov. My robíme s mladými ľuďmi. Takže sme hľadali, ako my môžeme byť v tomto užitoční. A keďže máme skúsenosti s ideatonmi, rozbehli sme ich už počas covidu, povedali sme si, že super, máme nástroj a poďme ho použiť na tému, s ktorou sme doteraz nepracovali.

Akým témam sa venovali predchádzajúce ideatony?

Robili sme napríklad Futureton pre mladých ľudí, ktorý bol zameraný na plán obnovy. Celé mesiace sa diskutovalo o budúcnosti Slovenska, nikto sa však nespýtal mladých, tých, ktorí to budú splácať, čo si o tom myslia. Tak sme dali príležitosť mladým ľuďom, aby sa prostredníctvom prvého ideatonu vyjadrili k piatim pilierom plánu obnovy.

Vlani sme sa zase mladých opýtali, čo sú podľa nich aktuálne témy, ktoré by chceli riešiť. A prvé tri sme potom dali ako témy do toho vtedy aktuálneho ideatonu.

V nadchádzajúcom ideatone zdôrazňujete realizovateľnosť výstupov. Ako to dopadlo s nápadmi z predchádzajúcich akcií?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie