Denník N

Biela vrana Martina Paulíková: Matka postreleného dievčaťa z Teplárne je miliónkrát väčšia biela vrana ako ja

Martina Paulíková. Foto – TASR
Martina Paulíková. Foto – TASR

Martina Paulíková, čerstvá laureátka ocenenia Biela vrana za záchranu obce Slatinka pred vybudovaním priehrady, si myslí, že na Slovensku je stále silná skupina ľudí, ktorá verí, že všetky rieky treba manažovať.

Ekologička Martina Paulíková (48) zo Zvolena mala len 18 rokov, keď začala bojovať spolu s priateľmi zo združenia Slatinka so štátom proti postaveniu priehrady Slatinka, za zachovanie obce Slatinka pri Zvolene, ktorú mala priehrada zatopiť, a za ochranu ekologicky významnej riečky Slatina.

Keď ministerstvo životného prostredia nedávno zastavilo projekt priehrady Slatinka, mala takmer o 30 rokov viac, titul z ekológie na technickej univerzite, manžela a tri dcéry. Je koordinátorkou Združenia Slatinka a pracuje pre Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Nedávno získala ocenenie Biela vrana, ktoré sa každoročne udeľuje za občiansku statočnosť.

Od záchrany dediny Slatinka pred zbúraním a zatopením cez boj proti výstavbe vodného diela až po ocenenie Biela vrana, ktoré ste dostali nedávno, uplynulo takmer 30 rokov. Zmenilo vás to nejako?

Určite. Profesionálne som sa špecializovala v téme ochrany tečúcich povrchových vôd a dostala som sa k vedomostiam a témam, s ktorými by som sa v živote nestretla. Naučila som sa, že ochrana prírody nie je len o emóciách, ale najmä o paragrafoch a len tak sa dá niečo vyriešiť a zachrániť.

Legislatívne máme túto oblasť nastavenú dobre?

Vo väčšine prípadov áno, ale je problém vo vymáhaní a v interpretácii zákonov. Miliónkrát som bola pri konaniach, kde človek, ktorý mal chrániť záujem ochrany prírody, povedal, že „tak ten biotop zlikvidujte“ alebo „my ho skúsime presunúť, však ešte máme iné biotopy“. Vždy ma fascinovalo, že kompetentní majú účinné nástroje, ale nevyužívajú ich.

Som pokornejšia a možno to bude znieť prekvapujúco, som zhovievavejšia k úradníkom, k vodohospodárom, vo veľkých úvodzovkách k našim protivníkom. Dnes rozumiem tomu, že ľudia nechcú aktívne konať zlo, ale ide o ich presvedčenie. Neviem, či je to vekom alebo skúsenosťou.

Čo pre vás znamená ocenenie Biela vrana?

Že sa nasvietila dôležitá téma, ktorou sa zaoberám.

Rozumiem tomu správne, že ocenenie Biela vrana podľa vás nie je určené ani tak jednotlivcom, ako ste napríklad vy, ale viac verejnosti v tom zmysle, aby sa ľudia dozvedeli, že existujú úspešné príbehy, ktoré na začiatku vyzerali márne a trvali veľmi dlho, ale predsa dávajú vieru, že veci môžu dopadnúť dobre?

Presne tieto slová by som použila. Že existuje viera v dobré riešenia a dobré konce. Možno niektorých ľudí znervózni, že to trvá dlho, ale nie je to jednoduché.

Chceli by ste sa s niekým o Bielu vranu podeliť?

Už na oceňovaní som povedala, že ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie