Denník N

Vývoj bojov (273. deň): Rusko je ponížené a otrasené, ale nie porazené. Vojna vstupuje do novej fázy

Foto - ukrajinská armáda
Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Putinovi zostal už len pokus vyvolať na Ukrajine politickú zmenu demoralizáciou civilistov. 
  • Americký generál hodnotí vojnu a predpovedá, čo sa bude diať ďalej.
  • Bachmut a Svatove – smrť v blate.
  • Iránske drony bombardujúce Ukrajinu sú plné amerických súčiastok.
  • Mapa dňa – južná časť bachmutského bojiska.
  • Videá dňa – Jurij Butuzov navštívil ťažko skúšaný Pervomajsk, v ktorom sa minulý týždeň odohrala tanková bitka; ruská pravoslávna cirkev posiela mobilizovaných na smrť; budovanie ruských opevnení pri Svatove; nové svedectvo mobilizovaných o rozklade ruskej armády.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 23. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Putinovi zostal už len pokus vyvolať na Ukrajine politickú zmenu. Dnes je presne deväť mesiacov od chvíle, keď ruská armáda vtrhla na Ukrajinu, pokúsila sa zvrhnúť vládu a podmaniť si celý štát. Invázia trvá už vyše 270 dní, ale Kremľu sa nepodarilo dosiahnuť ani jeden cieľ, ktorý si na začiatku stanovil. Volodymyr Zelenskyj je stále ukrajinským prezidentom, ukrajinská armáda na zemi víťazí a ukrajinský národ je odhodlaný vytrvať.

Naopak, ruská armáda je ťažko doráňaná, autorita Vladimira Putina hlboko otrasená a ochota bežných Rusov bojovať malá. Tých, ktorých do vojny nahnalo počas mobilizácie velenie, často Rusko posiela takmer na istú smrť, pretože nedostali dostatočný výcvik a nie je o nich dobre postarané.

Za týchto okolností je prakticky nemožné, aby ruská armáda dosiahla rozhodujúce víťazstvo na fronte. Namiesto toho sa ruské velenie rozhodlo zlomiť morálku Ukrajincov tým, že im zničí elektrárne a vodovodnú sieť. Slovom, že civilistov nechá v chlade, tme a špine. Moskva dúfa, že to povedie k pádu vlády a podvoleniu sa ultimátam. Preto aj v stredu na Ukrajinu mierilo 70 rakiet a dronov. Preletela len menšia časť, ale stačilo to na nové masové výpadky v dodávkach energie. Celé mestá vrátane Kyjiva sa ocitli v tme a zime.

Americký generál hodnotí vojnu a predpovedá, čo sa bude diať ďalej. Mark Hertling je penzionovaný americký generál, ktorý velil aj amerických vojskám v Európe, má bojové skúsenosti z Iraku a jeho postrehy patria k tomu najlepšiemu, čo sa dá o vojne na Ukrajine dozvedieť. Preto sú jeho hodnotenia pomerne často aj v tomto seriáli. Už 25. februára napríklad predpovedal, že ukrajinská armáda dokáže Rusov zatlačiť späť.

Práve dnes zverejnil obsiahlu analýzu doterajšieho priebehu bojov a svoj pohľad na ich pokračovanie. Hertling jasne ukazuje, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie