Denník N

Rodičia sa boja pustiť deti samy do školy. Ako opraviť mestá, aby boli bezpečné?

Ulica pri ZŠ Tbiliská. Foto - MIB
Ulica pri ZŠ Tbiliská. Foto – MIB

Na bratislavských cestách tento rok zahynulo najviac chodcov za uplynulé desaťročie a nie je za tým len nehoda na Zochovej. Pilotný projekt z okolia jednej z najväčších škôl chce mesto v roku 2023 rozšíriť do ďalších desiatich lokalít.

Predstavte si, že v zime podvečer okolo piatej stojíte pri priechode pre chodcov, na mesto už padla tma. Po vašej pravej i ľavej strane sú zaparkované autá a obmedzujú výhľad. A teraz si predstavte, že ste dieťa a meriate nanajvýš 120 centimetrov.

V lepšom prípade vás sprevádza dospelý a nervózne hovorí, čo máte robiť. Dospelák s problémami vykúka poza zaparkované SUV, vy ako dieťa nemáte šancu ani len tušiť, čo sa deje na ceste. Tretí vodič v poradí predsa zastavil, rodič vás ťahá za ruku, v strese, ale zvládli ste to.

V posledných desiatich rokoch zrazilo v Bratislave auto v priemere 17 detí každý rok. Mnohí Bratislavčania a Bratislavčanky sa boja svoje deti pustiť do školy samy a veľa z nich ich radšej zoberie autom.

Až 96 percent obyvateľov hlavného mesta pritom býva menej ako 15 minút pešej chôdze od najbližšej základnej školy, vraví urbanistka a inžinierka Sandra Štasselová z Metropolitného inštitútu Bratislava o výsledkoch analýzy inštitútu. Menej ako 5 minút od školy býva 67 percent Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Táto štatistika navyše berie do úvahy len štátne základné školy, a nie súkromné školy a škôlky.

Najväčšou prekážkou v pešom dochádzaní do školy nie je vzdialenosť, ale obavy rodičov o bezpečnosť svojich detí v uliciach.

Kedy už môže ísť dieťa samo do školy

V okolí Základnej školy Tbiliská v Rači došlo k viacerým dopravným nehodám, len tento rok tam auto zrazilo priamo na priechode pre chodcov piatačku, ktorá išla do školy.

Škola má asi 800 žiakov a patrí k najväčším v Bratislave. Metropolitný inštitút pripravil rozsiahly dotazník pre rodičov, jeho vyplnenie trvalo takmer polhodinu, no zapojili sa viac ako tri štvrtiny rodičov, čo podľa Štasselovej ukazuje, že bezpečnosť dopravy je pre nich dôležitou témou.

Dotazník odhalil, že ochota púšťať deti samy do školy sa láme v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Doprava

Doprava v Bratislave

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie