Denník N

Spomínam na sad pomarančových bilbordov

Whisky dáme chuť tiktakov a nikotínu chuť želé medvedíkov. A reklamu rozvešiame ako lampióny.

Autorka je spisovateľka

Práve som sa vrátila z Bratislavy. Keď som stála na zastávke Zochova, môj zrak vždy zablúdil na ostrovček, ktorý tu vytvorili kahance, kvety a sviečky. A myslela som na to, aké bolestné budú tieto Vianoce pre rodičov a blízkych piatich mladých ľudí, ktorí tu v priebehu okamihu prišli o život.

A spomenula som si aj na rozhovor s riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomírom Okruhlicom. Bol ako výstižná kresba, grafika toho, v akej pokrivenej spoločnosti žijeme.

Pestovateľov marišky zatvárame na roky ako vrahov, a pritom je už dnes jasné, že droga, ktorá je najväčším zabijakom – priamym či asistujúcim –, je v našich európskych končinách alkohol. A, samozrejme, určite je mnoho osvetových programov pre mladých, aby nepili atď. Na druhej strane si živo pamätám, ako toto leto mesto zaplavili bilbordy s pomarančovým Jamesonom. Farba fľaše mi pripomenula oranžové tiktaky. Za tie by som v detstve skočila aj do ohňa. Je jasné, že pomarančový Jameson tu nie je pre mňa, 48-ročnú ženu (diagnóza víno), ani pre mojich rodičov (diagnóza gintonic).

Je tu, aby tínedžerom spríjemnil inak dosť odpornú chuť alkoholu. Rovnako ako nikotínové vrecká s príchuťou gumených medvedíkov majú uľahčiť deťom návyk na nikotín.

Keď som mala dvanásť, bola som s rodičmi v Tatrách a dostala som brušnú virózu. Keď nič nepomáhalo, otec mi na lyžicu nalial borovičku. To vám bolo prekvapenie – tá odporná chuť. (A zistenie, že na tých dospelých je v skutočnosti niečo čudné, keď si spomeniem, ako vedia vychutnávať rovnakú tekutinu.) Je to jasné, deti a mladí ľudia ešte nemajú opotrebované chuťové poháriky, preto je chuť alkoholu alebo tabaku pre nich šokom. Ale, samozrejme, nie, ak na tom popracujeme, whisky dáme chuť tiktakov a nikotínu chuť želé medvedíkov. A reklamu rozvešiame ako lampióny v letnom meste. Nabudúce navrhujem rovno na chodbách základných škôl!

Nedávno som bola na návšteve u kamaráta v Kodani, je Dán a má ženu Indku, ktorá nepije alkohol. Raz sa mi sťažovala, že jej zle trávi, a preto potrebuje denne jesť kvasenú zeleninu. Povedala som jej, že si dávam k obedu pohár vína a to mi pomáha tráviť. Vieš, odvetila pokojne, zistila som, že v Európe je veľa ľudí, pre ktorých je odpoveďou na každý problém alkohol.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie