Denník N

Aj mňa materstvo zmenilo, hoci som nerodila, hovorí Daniela, ktorá spolu s partnerkou vychováva syna

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Je Bratislavčanka, má okolo štyridsiatky a v skutočnosti sa nevolá Daniela.

Pôvodne sme plánovali urobiť článok, v ktorom by vystupovala pod svojím pravým menom, ale po rozhovore s partnerkou sa rozhodla zostať v anonymite.

„Niežeby som sa za niečo hanbila. Urobili sme tak hlavne z bezpečnostných dôvodov – aby sme chránili nášho syna,“ vysvetľuje Daniela.

Cesta k materstvu

Keď sa Daniela s partnerkou rozhodovali, že si založia rodinu, boli spolu už takmer desať rokov. Ako lesbický pár si museli celý proces dopredu dobre premyslieť a naplánovať. „Nie je to len tak,“ približuje Daniela. „Keď nie ste heterosexuálny pár, umelé oplodnenie môžete podstúpiť len v zahraničí, takže je to finančne aj logisticky veľmi náročné.“

Podstúpiť umelé oplodnenie na Slovensku môžu len heterosexuálne páry, ktoré nemusia byť ani zosobášené. Lesbické páry alebo aj single ženy na to nemajú nárok.

„Sú aj prípady, keď sa lesbický pár napríklad dohodne s kamarátom, aby do toho išiel s nimi. Ale prosím vás, čo je to za pretvárku?“ pýta sa Daniela.

„Je mi ľúto aj single ľudí, ktorí by chceli mať deti, ale nemajú takú možnosť. Na to, aby podstúpili umelé oplodnenie v zahraničí, mnohí nemusia mať finančné podmienky.“

Po zvážení všetkých faktorov sa nakoniec dohodli, že umelé oplodnenie podstúpi Danielina partnerka v Rakúsku. „Nemuseli sme sa tam skrývať, brali nás rovnocenne,“ opisuje.

Byť matkou je úloha

Daniela bola aj pri samotnom pôrode

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Rodičovstvo

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie