Denník N

Mozgy mužov a žien sa oveľa viac podobajú, ako líšia

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Rozdiely v štruktúre mozgu medzi pohlaviami existujú, ale mozgy nespadajú do dvoch odlišných kategórií, typicky mužskej a typicky ženskej.

V 19. storočí vedci tvrdili, píše časopis Science, že sa im stačilo pozrieť na mozog, aby okamžite zistili, či patril mužovi, alebo žene. Ale nová štúdia ukazuje, že výhradne „mužské“ a „ženské“ mozgy neexistujú.

„Hoci rozdiely v štruktúre mozgu medzi pohlaviami jestvujú, mozgy nespadajú do dvoch odlišných kategórií, typicky mužskej a typicky ženskej,“ uvádza Daphna Joel z univerzity v Tel Avive a jej tím v článku, ktorý vyšiel minulý mesiac v časopise PNAS.

„Každý mozog je jedinečnou mozaikou čŕt. Niektoré z nich sa častejšie vyskytujú u žien ako u mužov, iné môžu prevažovať u mužov a iné môžu byť prítomné ako u žien, tak u mužov,“ píšu autori v štúdii.

Odkedy majú vedci k dispozícii zobrazovacie metódy, študujú rozdiely v mozgoch mužov a žien. Zistili napríklad, že muži majú väčšiu amygdalu, oblasť spojenú s emóciami, konštatuje Science. Podľa analýzy viac ako 100 štúdií z minulého roku je mužský mozog o 8 až 13 percent väčší ako ženský.

Neurovedkyňa Lisa Eliot pre Science povedala, že takéto rozdiely sa preceňujú, pretože medzi mozgami mužov a žien existuje veľký prienik.

Mozog obsahuje mužské i ženské prvky

Čo Joel a jej kolegovia spravili, je, že urobili MRI skeny mozgov u viac ako 1 400 ľudí, porovnávali ich štruktúru a merali objem sivej hmoty (obsahuje veľké množstvo mozgových buniek, neurónov) a bielej hmoty (obsahuje vysoký podiel nervových vlákien, axónov).

Zistili, že muži majú väčší hippocampus ako ženy. Ide o oblasť mozgu, ktorá hrá dôležitú rolu v oblasti pamäti. V priemere však medzi pohlaviami existoval veľký prienik. Niektoré ženy mali hippocampus väčší ako muži, naopak, niektorí muži ho mali menší ako ženy.

Keď vedci skúmali sivú hmotu, sledovali viac ako sto oblastí mozgu. Z nich sa zamerali na tých desať, ktoré vykazovali najväčší rozdiel medzi pohlaviami. Skeny mozgov rozdelili do troch kategórií, „najviac mužské“, „najviac ženské“ a „stred“.

Zistili, že len 6 percent mozgov sa v každej z desiatich kategórií umiestnilo v krajnej pozícii vyhraneného muža a ženy. Až okolo 35 percent mozgov vykazovalo značnú variabilitu – v takom mozgu boli mužské i ženské črty.

Autori rôzne menili kritériá toho, čo to znamená výhradne mužský alebo ženský mozog. Vždy sa ukázalo to isté, že kombinácia mužských a ženských prvkov počtom zďaleka prevýšila mozgy, ktoré boli exkluzívne mužské či ženské.

Neexistuje typicky mužská a ženská prirodzenosť

Vedci nevynechali ani psychológiu. Skúmali, ako sa rozdiely v mozgoch mužov a žien premietajú do rozdielov v ich správaní. Sledovali aktivity, ktoré stereotypne prisudzujeme mužom alebo ženám, ako je pozeranie televízie, hranie videohier, výroba knižných albumov alebo kúpanie.

Zistili, že tu bola vysoká variabilita. Menej ako 1 percento ľudí vykazovalo správanie „typicky mužské“ a „typicky ženské“.

„Nedáva zmysel hovoriť o mužskej a ženskej prirodzenosti,“ cituje Joel časopis Science. „Neexistuje nikto, kto by mal všetky mužské črty, a iná osoba, ktorá by mala všetky ženské. A ak existujú, je ich veľmi, ale naozaj veľmi ťažké nájsť,“ dodala.

Nerezignujme na kategórie pohlaví

„Ide o významný príspevok do debaty,“ vraví pre Science Margaret McCarthy, neurofarmakologička z univerzity v Marylande. Na druhej strane varuje pred tým, aby sme sa vzdali kategórií pohlaví, keď sa bavíme o mozgu.

McCarthy napríklad upozorňuje, že u mužov a žien sa výrazne líši výskyt depresie alebo autizmu. „Štúdium mužských a ženských mozgov je úžasný nástroj na prieskum biologických základov týchto rozdielov,“ cituje ju Science. „Joelovej návrh, aby sme sa vzdali pomenovaní toho, čo je mužské a ženské, či výrazov muži a ženy, je pritiahnutý za vlasy.“

Dostupné z: doi: 10.1073/pnas.1509654112.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie