Denník N

Heger žiadal od Orbána lekárov, šál zobrazujúci Uhorsko konflikt v Košiciach nevyvolal

Orbán a Heger v Košiciach. Foto - FB Eduarda Hegera
Orbán a Heger v Košiciach. Foto – FB Eduarda Hegera

Šál Viktora Orbána zobrazujúci historické Maďarsko nerozdelil premiérov V4, hoci v uplynulých dňoch naň reagovali všetky okolité štáty s kritikou.

V angličtine sa používa výraz „take it easy“ (ber to s ľahkosťou), zareagoval Viktor Orbán po samite premiérov V4 v Košiciach na otázku, o čo mu išlo vo videu, na ktorom mal v nedeľu šál zobrazujúci mapu Veľkého Uhorska. Futbal je futbal a politika je politika, dodal ešte maďarský premiér.

Ani premiér Eduard Heger (OĽaNO) nevyjadril svoj názor na Orbánov šál, odkázal len, že pred rokovaním mu daroval slovenský fanúšikovský šál – o tom hneď aj informoval cez sociálne siete, keď zverejnil fotografiu, ku ktorej napísal: „Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový.”

Záber zdieľal na svojej facebookovej stránke aj Viktor Orbán s textom: „Maďar–Slovák, dvaja dobrí priatelia.” Nič vážne už k tejto historickej téme, ktorá zaťažuje aj súčasné vzťahy nezaznelo – pripomeňme, že s kritickými stanoviskami k šálu sa ozvali okrem slovenskej aj rumunská, chorvátska a ukrajinská diplomacia a pridala sa aj česká a rumunská vláda.

Eduard Heger mal na samite iné priority – požiadal troch premiérov o pomoc pred hroziacim štrajkom lekárov od 1. decembra a kolegovia ho uistili, že ak to bude potrebné, pomôžu. České, poľské a maďarské nemocnice v blízkosti hraníc by tak mohli prípadne prijať aj slovenských pacientov.

Z nášho článku sa dozviete:

  • ako sa vyvíjala kauza šálu v Košiciach,
  • či sa postavia na stranu Maďarska krajiny V4 v jeho spore s Európskou úniou, v ktorom ide o 7,5 miliardy eur,
  • čo bude so vstupom Švédska a Fínska do NATO, ktoré momentálne blokujú Maďarsko a Turecko.

Zdanlivá jednota

Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa premiéri krajín V4 stretli len v marci v Londýne na schôdzke s dnes už bývalým britským premiérom Borisom Johnsonom. Od začiatku vojny išlo o prvý samit

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie