Denník N

Zomrel Scott Weiland, spevák Stone Temple Pilots a Velvet Revolver

Foto – Rolling Stone
Foto – Rolling Stone

Amerického speváka našli včera večer mŕtveho v autobuse počas koncertného turné. Príčina smrti zatiaľ nie je známa.

Návštevníci štvrtkového koncertu v Minnesote sa Scotta Weilanda nedočkali. Tesne predtým, ako mal vyjsť na pódium, okolo deviatej večer, ho jeho manažér našiel v tourbuse bez známok života.

Spevák známy z kapiel Stone Temple Pilots a Velvet Revolver bol práve na koncertnej šnúre so svojou kapelou Scott Weiland and The Wildabouts k albumu Blaster, ktorý vyšiel v marci. Na neúmyselné predávkovanie drogami v ten istý mesiac zomrel gitarista skupiny Jeremy Brown.

„Scottova smrť je smutná. Dúfam, že v tom neboli drogy. Najsmutnejšie na tom je, že po ňom zostali deti a manželka,“ napísal basgitarista skupiny Mötley Crüe Nikki Sixx, ktorý mal problémy s drogami a v 80. rokoch sa niekoľkokrát predávkoval.

Príčina Weilandovej smrti zatiaľ nebola určená, podľa manažmentu zomrel v spánku. Spevák, ktorý trpel manickou depresiou, v roku 2014 povedal, že drogy sú pre neho minulosťou. „Démoni minulosti sú démonmi minulosti. To sú veci, s ktorými som bojoval pred štrnástimi rokmi,“ povedal vtedy.

Najviac ho preslávilo účinkovanie v skupine Stone Temple Pilots, s ktorou hrával v rokoch 1986 až 2013. Ich debutový album Core z roku 1992 sa úspešne zapojil do vtedy populárnej vlny grunge music. Aj keď album pripomínal najmä Alice in Chains, Weilandov nižšie položený hlas a „zeppelinovské“ bluesové riffy sa stali ich poznávacím znamením.

Niektoré recenzie síce hovorili o vykrádaní iných kapiel, no albumu sa výborne darilo. Predalo sa z neho osem miliónov kópií a skladba Plush získala cenu Grammy. Svoju vlastnú tvár definitívne našli na druhom albume Purple, ktorý bol podobne úspešný.

Kapela sa rozpadla v roku 2002 po ďaľších troch štúdiových albumoch okrem iného pre Weilandove problémy s drogami a alkoholom.

Weiland medzitým spieval v superskupine Velvet Revolver s bývalými členmi Guns N’ Roses. Ich prvému albumu Contraband z roku 2004 sa dobre darilo (dva milióny predaných kusov a cena Grammy za skladbu Slither). Skupina na ňom inklinovala k „mačo“ hard rocku po vzore raných Guns N’ Roses.

Weiland po druhom albume Libertad skupinu v roku 2008 opustil, aby sa opäť spojil so Stone Temple Pilots. Po jednom albume a niekoľkých turné sa však znovu rozlúčili a v kapele ho nahradil spevák Linkin Park Chester Bennington.

Ten nedávno oznámil, že sa chce naplno venovať už len Linkin Park, čo rozprúdilo debatu, či sa Stone Temple Pilots opäť raz nevrátia v pôvodnej zostave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie