Denník N

Stačilo pár dní, aby FIFA ukázala svoju tvár. Dúhové pásky však nosia odvážne ministerky

Belgická ministerka zahraničia Hadja Lahbibová (uprostred) šéfovi FIFA vysvetlila, že ona kapitánsku pásku nosiť bude. Foto - TASR/AP
Belgická ministerka zahraničia Hadja Lahbibová (uprostred) šéfovi FIFA vysvetlila, že ona kapitánsku pásku nosiť bude. Foto – TASR/AP

Medzinárodná futbalová únia (FIFA) udelila pred 12 rokmi Kataru právo hostiť MS za veľmi hmlistých okolností.

Znova na seba upriamila pozornosť aj tesne pred šampionátom, keď šéf únie Gianni Infantino rozposlal všetkým zúčastneným krajinám e-mail, v ktorom ich vyzýval, aby sa „sústredili na turnaj“ napriek veľkej kritike spojenej s organizovaním šampionátu.

Futbalové zväzy, novinári a aktivisti totiž dlhodobo upozorňujú na porušovanie ľudských práv v Katare a na tisíce mŕtvych robotníkov, ktorí podľa Guardianu zahynuli pri výstavbe štadiónov a potrebnej infraštruktúry.

FIFA však neprestáva prekvapovať ani po štarte šampionátu, keď sa neprestajne snaží cenzurovať športové celky aj jednotlivcov. Odpoveď? Tú jej dali dve ministerky, Európsky parlament aj niekoľko odvážnych hráčov.

„Futbal sa od spoločnosti nedá oddeliť. Futbalisti majú obrovskú moc a podujatie ako majstrovstvá sveta nemá obdobu, silou sa mu môže rovnať len olympiáda. Som za slobodu tímov na ihrisku, môžu si tam robiť, čo chcú,“ vraví pre Denník N Samuel Slovák, niekdajší hráč Slovana Bratislava aj slovenskej futbalovej reprezentácie, v ktorej pôsobí dodnes.

V texte sa dočítate aj:

  • ako môže FIFA prekážať aj gesto, ktoré novinár nazval len lacným PR;
  • ako dve odvážne ministerky sledovali svoje reprezentácie so zakázanými páskami;
  • ako sa Nemecko postavilo proti Nemecku;
  • ako Eden Hazard kritizoval Nemecko;
  • prečo si podľa továrne na výrobu zakázaných pások ľudia v tisícoch tovar objednávajú.

Spolitizované MS

Začalo sa to e-mailom, pokračovalo to odmietnutím žiadosti dánskej futbalovej reprezentácie, aby na tréningoch mohla nosiť dresy s nápisom: „Ľudské práva pre všetkých“, a nasledoval dnes už azda kultový a extrémne kritizovaný prejav, v ktorom Infantino vyzval európske krajiny a Západ, aby sa ospravedlňovali a nie kritizovali.

„Bola to ohromujúca a nesúvislá reč, ktorá bude jednou z najpamätnejších tlačových konferencií v histórii športu. Mohli ste to cítiť od momentu, keď Infantino začal,“ hovoril v rozhovore pre Denník N novinár Samindra Kunti. Kriticky sa v komentári vyjadrila aj legenda nemeckého futbalu Philipp Lahm.

Potom však prišlo k situácii, ktorá z MS spravila jeden z najspolitizovanejších šampionátov v histórii futbalu a ktorou si FIFA poštvala proti sebe mnoho fanúšikov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie