Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Musk našiel nový spôsob, ako zničiť Twitter. Obnoví takmer všetky zablokované účty

Dobrý deň, dnes v MediaBrífingu okrem iného nájdete:

  • Elon Musk obnoví takmer všetky zablokované účty na Twitteri,
  • Facebook nemal odstrániť príspevok prirovnávajúci ruských okupantov k nacistom,
  • Refresher oddeľuje správy od lifestylu
  • a výber nových kníh o médiách.
Shooty: Zombie

Musk obnoví takmer všetky zablokované účty na Twitteri

Elon Musk oznámil, že budúci týždeň sa na Twitteri začne veľká amnestia. Cieľom je odblokovať takmer všetky účty, ktoré boli v minulosti na sieti zablokované. Výnimkou by mali byť len tie, ktoré porušili zákon alebo sa podieľali na rozsiahlom spamovaní.

Čerstvý majiteľ Twitteru o tom rozhodol na základe ďalšej ankety, do ktorej sa zapojilo 3,1 milióna účtov. Až 72 percent hlasovalo za amnestiu.

Viac informácií: Musk sľuboval, že pravidlá siete sa nebudú dramaticky meniť a že vytvorí odbornú komisiu, ktorá určí, ako má byť sociálna sieť moderovaná a aké účty sa na ňu smú vrátiť. Tieto sľuby nedodržal a začal svojvoľne rozhodovať.

Hromadné obnovenie zablokovaných účtov môže otvoriť brány ľuďom, ktorí sieť využívali na šírenie dezinformácií, extrémistických názorov a nenávisti, oslavovali násilie, obťažovali a šikanovali iných používateľov siete.

  • Nie je jasné, ako sa má masové odblokovanie realizovať a kto všetko sa môže na sieť vrátiť. Ako bude Twitter posudzovať, ktoré účty porušili zákony – a ktoré zákony vlastne mali byť porušené?
  • Musk nechce vrátiť na sieť spamové účty, ale nie je jasné, ako bude zadefinované rozsiahle spamovanie (egregious spam), o ktorom sa Musk zmienil. Nebudú obnovené len tie účty, ktoré publikovali spam, alebo aj tie podieľajúce sa na „koordinovanom neautentickom správaní“, ktorého cieľom môže byť aj zvyšovať zásah „spamu“?
  • Budú obnovené aj účty, ktoré využívali napríklad tajné služby alebo teroristické skupiny, hoci tým, čo zverejňovali na Twitteri, neporušili žiadne zákony?
  • Bude obnovený účet napríklad strelcovi zo Zámockej? Ten totiž nebol na sieti zablokovaný za porušenie zákona, ale jeho účet bol „pozastavený“ pre porušenie pravidiel Twitteru.

Zodpovedné posúdenie, či má byť účet odstránený alebo obnovený, si vyžaduje čas a nemalú expertízu. Musk touto cestou evidentne nechce ísť. Namiesto toho chce vpustiť na platformu zástup problematických profilov, a to v čase, keď z firmy odišla väčšina zamestnancov a spolupracovníkov, a má teda obmedzené možnosti riešiť následne vzniknuté problémy.

Povedať niekomu, že ak sa mu amnestia nepáči, môže z Twittera odísť, nestačí. Nenávistné príspevky, šikana či doxxing sa totiž človeka môžu dotknúť, aj keď sám na platforme nie je. Takéto prejavy nemajú efekt len na Twitteri, ale môžu zasahovať aj do reálneho života obetí.

Nová hrozba: Musk mesiace odmietal kúpiť Twitter s výhovorkou, že je na ňom príliš veľa falošných účtov. Paradoxne, teraz o dôležitých veciach necháva rozhodnúť používateľov siete, a teda aj falošné účty. Na základe ankety obnovil aj účet Donalda Trumpa.

  • Viaceré veľké značky už pozastavili reklamy na Twitteri z obáv pred problematickým obsahom. Muskova amnestia môže k podobnému kroku priviesť aj ďalšie firmy. Pre Twitter to je problém, pretože 90 percent príjmov má z inzercie.
  • Nepremyslený návrat extrémistov na platformu môže predstavovať pre sociálnu sieť ešte jednu hrozbu – giganti Apple a Google môžu začať skúmať, či nemá byť Twitter zakázaný v ich obchodoch s aplikáciami. Nebolo by to prvýkrát, podobný trest už kedysi dostala sociálna sieť Parler.
  • Bývalý šéf bezpečnosti v Twitteri Yoel Roth napísal, že predstavitelia Applu a Googlu pravidelne upozorňovali na problematický obsah na Twitteri. Ak by sa situácia výrazne zhoršila, môžu voči Twitteru zakročiť.

Čo bude ďalej: Musk sám seba zatiahol do situácie, keď má na výber len dve možnosti. Buď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

X/Twitter

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie