Denník N

Definitívny záver vyšetrovania smrti Milana Lučanského: Bývalý policajný prezident spáchal samovraždu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kľúčovým zistením pri vyšetrovaní samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského bolo, že v cele bol len on sám. Podľa prešovského krajského prokurátora Pavla Matiju to potvrdili kamerové záznamy. „Žiadna osoba v daný deň do cely nevstúpila,“ vyhlásil Matija. Záver vyšetrovania znie, že Lučanský spáchal samovraždu, na následky ktorej zomrel.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský spáchal koncom roka 2020 vo väzobnej cele v Prešove samovraždu, na následky ktorej zomrel. Tak znie jednoznačný záver vyšetrovania, ktoré trvalo takmer dva roky. V piatok ho predstavil prešovský krajský prokurátor Pavol Matija.

Informoval, že dozorový prokurátor zamietol sťažnosť poškodených, ktorým napadli rozhodnutie vyšetrovateľa zastaviť trestné stíhanie.

„Skutok sa stal, ale nie je trestným činom. Zjednodušene povedané, nastal následok, teda mnou konštatované zranenia, ale bolo vylúčené cudzie zavinenie,“ vyhlásil Matija. Policajná inšpekcia aj prokuratúra podľa neho urobili všetko preto, aby objektívne vyšetrili okolnosti tragickej udalosti, ktorá sa stala 29. decembra 2020 v prešovskej väznici.

Prešovská prokuratúra tým uzavrela prípad, ktorý sprevádzalo množstvo konšpirácií.

Lučanský sa dostal do cely začiatkom decembra, keď ho zadržali jeho niekdajší podriadení z Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Judáš. Podozrievali ho, že za úplatky bol ochotný zabezpečiť, aby sa niektoré prípady nevyšetrili, alebo vynášať informácie z vyšetrovania.

Bývalý policajný prezident vinu odmietal. Na to, aby svoju nevinu preukázal pred súdmi, však už nedošlo. Ani nie do mesiaca od vzatia do väzby sa vo väzenskej cele obesil. Použil na to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie