Denník N

Vývoj bojov (274. deň): Drony čoraz častejšie ukazujú apatické správanie ruských vojakov

Ukrajinská húfnica počas paľby na ruské pozície pri Bachmute. Foto - TASR/AP
Ukrajinská húfnica počas paľby na ruské pozície pri Bachmute. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Bachmut – kto vládze, bojuje, kto nie, iba čaká na smrť.
  • Ruská raketová ofenzíva pokračuje – ako sa začala a ako sa ruské zbrane osvedčili.
  • Kto bombarduje Zaporižžskú jadrovú elektráreň?
  • Mapa dňa – Bachmut
  • Graf dňa – čo sa dá z dát o vývoji ruskej ekonomiky vyčítať o schopnosti Ruska viesť vojnu
  • Videá dňa – ruský poslanec v televízii bez hanby hovorí, že sú ruské jednotky, ktoré neberú zajatcov; nabíjanie raketometu Grad – názorná ukážka zastaranosti tejto zbrane; apatickí ruskí vojaci počas útoku dronu; ukrajinský zákop plný blata a vyčerpaných vojakov.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 24. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Bachmut – kto vládze, bojuje, kto nie, iba čaká na smrť. Možno hlavným symbolom tejto vojny sú drony. Používajú sa v rôznych úlohách, ale tie ukrajinské aktuálne posielajú množstvo záberov, ako bombardujú ruských vojakov v zákopoch či kráteroch, ktoré využívajú ako núdzové útočiská.

Veľa pozorovateľov má vďaka tomu dojem, že ruskí vojaci sa pri týchto útokoch na záberoch z uplynulých dní správajú inak. Apaticky.

Na viacerých záznamoch vidno, ako neďaleko nich padne granát, ktorý niekedy dokonca zasiahne ich druhov, ale oni nejavia žiadne známky snahy pomôcť im či sebe. Niekedy ešte pred útokom ležia jeden vedľa druhého a nevenujú pozornosť dianiu okolo seba. Jedno z vysvetlení je, že sa tak snažia znížiť šancu, že ich operátor dronu zahliadne

Je však aj teória, podľa ktorej zle

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie