Denník N

Mezenská má byť na kandidátke, keď sa prihlási k NATO

Poslankyňa OĽaNO, ktorá chcela prehodnotiť naše členstvo v EÚ a NATO, dostane možnosť ísť na kandidátku. Chce však vyjednávať o tom, či sa musí k NATO písomne prihlásiť úplne alebo len mierne.

Na poslednú chvíľu a ako posledná zo strán, ktoré by sa mohli dostať do parlamentu, rokuje od predpoludnia o zostavení kandidátky OĽaNO Igora Matoviča. Termín na podanie kandidátok vyprší v nedeľu.

O zostavení 150-členného zoznamu rozhoduje poslanecký klub. Zajtra sa majú ku kandidátke vyjadriť ľudia z vedenia strany Nova. Už teraz je jasné, že nepôjde o dvojkoalíciu, ale o kandidátku OĽaNO, na ktorej budú zástupcovia Novy, keďže by sa podľa posledných prieskumov nedostali cez sedemepercentnú hranicu dvojkoalície a stačiť im bude päť percent.

Lídri OĽaNO a Nova Igor Matovič a Daniel Lipšic už oznámili, že pokiaľ sedem percent nebude, vzdajú sa mandátov.

Presné poradie nie je jasné a budú ho dohadovať hodiny. Istý je iba princíp, že na začiatku kandidátky budú najznámejší občianski aktivisti či predstavitelia samospráv, ktorých sa matovičovcom podarí presvedčiť. Po nich budú nasledovať ľudia z Novy a na konci kandidátky Matovič spolu s Jozefom Viskupičom, Erikou Jurinovou a Martinom Feckom. Aj pre váhanie niektorých aktivistov sa rozhovory naťahovali do dneška.

Kuffa nie, Mezenská áno?

Jasný nie je ani osud zvyšku poslancov OĽaNO. Isté je, že na nej nebude Štefan Kuffa. Strana ohlásila, že ho na kandidátku nevezme aj pre konflikt s dôchodkyňou z novembra. Kuffa zažaloval dôchodkyňu, ktorá ho vyfackala. Kuffa v reakcii oznámil, že vystupuje z poslaneckého klubu.

Naopak, ďalšia kontroverzná poslankyňa Helena Mezenská by na kandidátke byť mohla, musí sa však písomne rovnako ako ostatní kandidáti zaviazať, že nebude spochybňovať naše členstvo v EÚ a NATO. To pritom opakovane robí. Už najmenej rok a pol hovorí o tom, že by sme mali prehodnotiť naše členstvo v oboch organizáciách.

„Namiesto vojenských základní záhrady, namiesto zbraní kvety, namiesto šírenia strachu oslava slobody, namiesto temných ničivých zámerov oslava svetla a života,“ hovorila naposledy na tému možnej logistickej základne NATO na Slovensku.

Mezenská hovorí, že nevie, ako sa jej klub rozhodne. S podpisom jasného prihlásenia sa k NATO má však problém. Bude sa snažiť, aby formulácia prihlásenia sa poslancov k Aliancii bola miernejšia. „Bola by som nerada, aby sme za to boli v budúcnosti nejakými politickými väzňami,“ povedala Denníku N.

„Nové výzvy doby sú o tom, aby ľudia hľadali k sebe cestu, aby neboli na seba útoční, antagonistickí, ale aby hľadali formy zbližovania, neutralizovania a upokojovania situácie.“ Vravela, že by im jasné prihlásenie sa kandidátov k Aliancii mohlo odohnať časť voličov. „Snažím sa týmto postojom požiadať a poprosiť môj klub o prijatie a pochopenie.“

Formulár nepustí

Nie je jediná. S jasným prihlásením sa k NATO má problém aj poslanec Igor Hraško, ktorý prišiel na prvú schôdzu parlamentu v kroji.

Kandidáti OĽaNO musia do soboty podpísať formulár, ktorým sa zaväzujú prihlásiť k programu strany. Musia podpísať aj to, že nebudú hlasovať za pád vlády, pokiaľ by do nej po voľbách hnutie išlo. O zložení kandidátky budú zrejme hovoriť dlhé hodiny, možno až do večera, alebo aj do zajtra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie