Denník N

Na Ukrajine bojujeme so satanom, vyhlásila cirkev. Kremeľ bude vo vojne pokračovať ideologicky

Vladimir Putin a patriarcha Kirill. Foto - kremlin.ru
Vladimir Putin a patriarcha Kirill. Foto – kremlin.ru

Autor je externý spolupracovník Deníka N, politický geograf, pôsobí na Fakulte sociálnych vied UK a Metropolitnej univerzite Praha.

Keď Rusi vpadli na Ukrajinu, začala sa vojna, ktorú Moskva v tom čase už dlhé mesiace odmietala. Napokon, robí to dodnes. Samozrejme, že neodmietala vojnu ako aktivitu – chcela ju a rozpútala ju –, odmietala iba použiť slovo vojna. Namiesto toho stále tvrdí čosi „o špeciálnej vojenskej operácii“. Slávi s tým však ešte menej úspechov, než koľko sa ich na ukrajinských bojiskách podarilo získať ruským ozbrojeným silám. Prečo sa v Kremli, ktorý iba máločomu venuje také úsilie ako glorifikácii vojny, tak veľmi tomuto termínu vyhýbali?

Dôvodov môže byť viacero, ale pravdepodobne išlo o snahu – podobne ako v roku 2014, keď Rusi na Ukrajinu zaútočili po prvý raz – vyvolať zdanie, že sa deje niečo iné než to, čo je celkom zrejmé. Prečo? Od konca II. svetovej vojny svetové spoločenstvo, ktorého privilegovaným členom Rusko z titulu nástupcu ZSSR je, venovalo mimoriadnu pozornosť snahe vojnám – slovami Clausewitza, „pokračovaniu politiky inými prostriedkami“ – zabrániť.

Rusko sa však do vojny pustilo a náhle zistilo, že sa mu ju nedarí viesť. Čo bude s vojnou ďalej? Nie z hľadiska jej vojenského príbehu – tam treba nechať priestor vojakom a vojenským analytikom –, ale práve z hľadiska politickej dimenzie? Akým politickým „prostriedkom“ sa pokazená „špecoperácia“/vojna môže stať?

Začnime tým, že pripomenieme, že v Kremli nepochybovali, že všetko pôjde hladko a o pár dní bude hotovo. Skôr než sa ostatní spamätajú, presadí Moskva silou zbraní novú realitu a svetu nezostane nič iné než ju akceptovať. Propagandista Petr Akopov k tomu pre agentúru RIA Novosti dokonca už napísal text. Keď sa ukázalo, že veci nejdú podľa plánu, z webu ho stiahli, ale digitálna stopa zostala zachovaná. Keď dnes na príslušný odkaz kliknete, objaví sa oznámenie „chyba 404“ s akoby ikonickým upozornením: Viete, že v roku 404 pred naším letopočtom sa skončila peloponézska vojna?

Zaujímavé na tom je, že peloponézska vojna je vďaka spôsobu, ktorým o nej písal antický historik Thukydidés, dodnes v učebniciach medzinárodných vzťahov uvádzaná ako ilustratívny príklad klasického súboja o moc, v ktorom sa jeden aktér (Sparta) rozhodol zabrániť hroziacej hegemónii aktéra (Atény). Moskva pre vpád na Ukrajinu prináša stále nové odôvodnenia a nájdeme medzi nimi aj tvrdenia, pri ktorých by odkaz na peloponézsku vojnu dával zmysel. Akopov však pôvodne sústredil svoju pozornosť na niečo iné.

Historická zodpovednosť podľa Putina

„Pred našimi očami sa rodí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie