Denník N

High 5ive: Goncharov – najlepší film o mafii od Scorseseho, ktorý ste nevideli

Detail plagátu k filmu Goncharov.
Detail plagátu k filmu Goncharov.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Má ísť o stratený film z roku 1973. Na režisérskej stoličke sedel Martin Scorsese. Aj obsadenie jednoznačne zaváňa jeho kuchyňou: Robert de Niro, Al Pacino, Harvey Keitel. Sumár deja: bývalý vlastník diskoték Goncharov prichádza po rozpade Sovietskeho zväzu do Neapolu. A ponára sa do útrob organizovaného zločinu.

Téza hovorí, že Scorsese film nakrútil a potom naň zabudol. Znie to bizarne? Oprávnene. Snímka s originálnym plagátom, hudbou, analýzami, vystrihnutými zábermi, fanúšikovskými artiklami a množstvom diskusie je totiž výplodom kolektívnej tvorby ľudí na webe. Fejk, ktorý baví nielen tých, ktorí ho zostrojili.

Keď sa skupina ľudí pustí do žmýkania imaginácie, môže vzniknúť čosi, čo sa blíži realite. Vznikne predstava, ktorú si už len potrebujete zhmotniť v skutočnom pozeraní diela. Keďže neexistuje, odporúčanie tvorcov znie: film Goncharov je dostupný na streamovanie vo vašej hlave.

*

Hlas starej ženy hovorí o dome, nad ktorým visí kliatba. Do toho hučia gitary. Sme na začiatku platne Malocchio kanadského dua Bonnie Trash. Dvojičky Emmalia a Sarafina si založili skupinu a rozprávania ich starej mamy, ktorá pochádza z Talianska, vytvorili podklad ich debutového albumu. Straší na ňom. Ale kvalitne.

Mohli by sme to odbiť porovnaniami a spomenúť ducha Joy Divison, Bauhaus, Siouxsie and the Banshees či temnú zasnenosť Beach House. Ale horor pop Bonnie Trash stojí na vlastných nohách. Bicie búšia z pivnice, zo strún drnčí hrdza a špina. Vstúpte cez sedemminútovku Have You Seen Her. Kde je východ, netuším.

*

Kto si to chce zjednodušiť, hovorí, že tento album znie ako vysnená spolupráca Johna Coltrana a Led Zeppelin.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie