Denník N

Komentátori Denníka N: Môžu umierať ľudia, nie je priestor na Matovičove zákernosti (+ video)

Komentátori Denníka N Filip Obradovič a Juraj Koník. Foto N - Tomáš Benedikovič
Komentátori Denníka N Filip Obradovič a Juraj Koník. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktuálne udalosti týždňa v podcaste V redakcii komentovali editor Filip Obradovič a vedúci reportérov Juraj Koník.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rokovania medzi lekármi a vládou sa tento týždeň ďalej naťahovali, vďaka čomu zostávali pacienti čoraz dlhšie v neistote. Zosobnime to. Kto môže za to, kam sme dospeli?

Juraj Koník: Predovšetkým za to môže premiér Eduard Heger, určite za to môže minister financií a minister zdravotníctva. Hlavne preto, že nechávali túto tému pol roka vyhniť, nerokovali, nechali to dôjsť do úplného extrému. A teraz sa tvária, že taktizujú a prinášajú úžasné riešenie, ktoré zachráni situáciu, ktorú sami do veľkej miery spôsobili. Pred dvomi týždňami by som pri tomto skončil. No myslím si, že dnes už za situáciu stále viac môžu aj lekárski odborári.

Prečo?

Koník: Tvária sa, že im nejde primárne o platy, ale majú predovšetkým sedem iných požiadaviek. Samozrejme, tieto požiadavky naozaj majú a sú dôležité. Ale nakoniec, vo výsledku, najviac sa hádajú o platoch.

V bežnej krajine by sme povedali, že za situáciu je zodpovedný najmä minister zdravotníctva, keďže táto téma je v jeho gescii. Nie je vinný najmä Vladimír Lengvarský?

Filip Obradovič: Najväčším vinníkom je Igor Matovič, ktorý je neoficiálne stále predsedom vlády. On riadi túto vládu. Ako minister financií sedí na peniazoch a rozhoduje o tom, kam pôjdu a kam nie. On bol tým, kto dlho blokoval dohodu s lekármi. Vieme, že lekári žiadali viac peňazí už v minulom roku. Pol roka sa o niečom rozprávali, potom v lete prišiel aj s ministrom zdravotníctva Lengvarským na tlačovku, kde predstavil svoj návrh a myslel si, že je vybavené, i keď ten návrh nebol pre odbory dostatočný.

Mne sa zdá, že vláda celý čas situáciu podceňovala, dokonca si myslím, že Igorovi Matovičovi ani veľmi nejde o lekárov. Skôr mu prekáža, že niekto nabúrava jeho predstavu, ako by to malo fungovať. Ak by neprišiel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie