Denník N

Chcel Charles zosadiť kráľovnú? A oklamal britský novinár princeznú Dianu? Čo je pravda a čo lož v seriáli The Crown

Seriálový princ Charles (Dominic West) a princezná Diana (Elizabeth Debicki). Foto - Netflix
Seriálový princ Charles (Dominic West) a princezná Diana (Elizabeth Debicki). Foto – Netflix

Pozrieme sa na niekoľko kľúčových momentov piatej série seriálu spoločnosti Netflix, ktorá sa sústredí na 90. roky, keď sa rozpadli manželstvá troch zo štyroch detí kráľovnej a BBC uviedla kontroverzné interview princeznej Diany.

Tento článok obsahuje spojlery, nečítajte, ak ste nevideli 5. sériu seriálu.

Seriál The Crown sa od svojho uvedenia v roku 2016 stal terčom kritiky pre pokrivené zobrazenie skutočných udalostí. Vyčítali mu špekulácie týkajúce sa milostných afér princa Philipa z prvej série až po pokusy princa Charlesa zvrhnúť svoju mamu z britského trónu v zatiaľ poslednej piatej sérii.

Voči prekrucovaniu faktov a dezinterpretácii histórie sa ohradila britská herečka Judy Dench. Tá pre britský denník Times napísala otvorený list, v ktorom vyjadrila svoje obavy z vplyvu seriálu na divákov.

„Zatiaľ čo mnohí iste ocenia The Crown za brilantné fiktívne pojatie udalostí, obávam sa, že značné množstvo divákov, predovšetkým v zahraničí, môže podľahnúť dojmu, že táto verzia histórie zodpovedá realite.“

Netlix spracovanie obhajuje a vedenie pre BBC uviedlo, že seriál „bol vždy prezentovaný ako dramatizácia založená na historických udalostiach“.

Nakoľko je teda desať častí piatej série The Crown pravdivých?

1. Queen Victoria Syndrome

HMY Britannia

Kráľovská jachta britskej kráľovnej Alžbety II. s názvom Britannia zohráva v piatej sérii dôležitú úlohu a pôsobí ako metafora odkazujúca na klesajúci význam kráľovskej rodiny, najmä kráľovnej. Séria sa začína prvou plavbou lode a končí sa jej poslednou.

Stav Britannie vyvoláva trenice medzi panovníčkou a premiérom Johnom Majorom. Britský predseda vlády nesúhlasí s nákladnou opravou jachty, jedine za podmienky, ak by si ju kráľovská rodina zaplatila z vlastnej pokladnice. Alžbeta II. je proti a Majorovi vysvetľuje, že loď je dôležitou súčasťou imidžu kráľovskej rodiny, dokonca hovorí, že reprezentuje ju samotnú. Britská panovníčka preto žiada, aby bola jachta opravená za peniaze štátu.

„Hádam sa zhodneme, že ako panovníčka som vzniesla len minimum požiadaviek či nárokov v porovnaní s tým, koľko toho pre krajinu vykonávam,“ povie Alžbeta II. premiérovi Majorovi v seriáli The Crown.

Britský premiér John Major sa potom na plese kráľovskej rodiny Ghillies Ball na zámku Balmoral len nemo prizerá správaniu jej členov a zhodnotí: „Rod Windsorovcov by mal náš národ skôr stmeľovať. Byť príkladom dokonalého rodinného života. Namiesto toho sa členovia kráľovskej rodiny zdajú až nebezpečne odtrhnutí od reality. Všetci tí mladí sú neschopní, rozmaznaní a stratení.“

Pravda alebo lož?

Kráľovná Alžbeta II. milovala loď Britannia a často ju veľmi rada používala. V prvých rokoch svojej vlády ňou cestovala do zámorských oblastí, ku ktorým bolo náročné prepraviť sa lietadlom. V 90. rokoch 20. storočia často dovolenkovala na jej palube. Podľa denníka Evening Standard je však veľmi nepravdepodobné, že by kráľovná hovorila s premiérom o svojich pocitoch a svojom vzťahu k lodi Britannia.

Britský premiér sa takisto nezúčastnil na plese Ghillies Ball na zámku Balmoral.

Téma financovania lode sa však zakladá aspoň čiastočne na pravde. Odtajnené dokumenty z roku 1996 ukázali, že Major bol v otázke financovania opráv lode veľmi váhavý. Hoci Major nakoniec schválil financie na opravu lode v januári 1997, nová labouristická vláda to hneď zrušila a Britannia bola krátko nato vyradená z prevádzky.

Charles hovorí o abdikácii kráľovnej

V prvej časti piatej série sa takisto rieši, že kráľovnino okolie sa snaží pred ňou skryť výtlačok britského nedeľníka Sunday Times z 11. augusta 1991. V ňom sa uvádza, že kráľovná by mala abdikovať a trón prenechať princovi Charlesovi.

Spomína sa syndróm kráľovnej Viktórie, podľa ktorého je pomenovaná prvá časť seriálu. Autori článku uvádzajú, že kráľovná je stará a mimo reality, kým Charles je mladý a dynamický. Charles sa s tým stotožní a následne sa stretne s premiérom Johnom Majorom, aby ho žiadal o podporu.

Seriálový britský premiér John Major (Jonny Lee Miller). Foto – Netflix

„Viete, čo robí z konzervatívcov stranu s takým silným elektorátom?“ pýta sa princ Charles premiéra Majora v seriáli. „Predsa jeho prirodzená túžba po obrode a ochota uvoľňovať miesto mladšiemu.“

Major je vo svojich názoroch vyhýbavý a neskôr úplne odmietne Charlesov názor.

Pravda alebo lož?

Britský expremiér túto scénu označil za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Seriály

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie