Denník N

Katar si majstrovstvá sveta kúpil, to už mala FIFA radšej vybrať Irán, hovorí politológ

Foto - archív O. K.
Foto – archív O. K.

„Katar futbalové majstrovstvá sveta využíva na to, aby získal prevahu v rivalite so svojimi susedmi. Ak by niekto naozaj chcel šampionátom pomôcť k rozvoju futbalu v arabskom svete či dokonca rozvíjať politické vzťahy v regióne, usporiadal by ho inde a inak,“ vysvetľuje v rozhovore Oldřich Krpec, odborník na hospodársku politiku z Katedry medzinárodných vzťahov Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne.

V rozhovore sa okrem iného pýtame: 

  • či je možné futbal využiť ako prostriedok na zlepšenie domácich pomerov;
  • ako si vysvetliť, že Západ s Katarom spolupracuje a zároveň ho kritizuje;
  • ako Katar využíva majstrovstvá sveta na svoje záujmy;
  • čo o FIFA vypovedá zákaz nosenia dúhových pások;
  • či je FIFA dôveryhodnou organizáciou.

Zo západných krajín teraz zaznieva voči Kataru predovšetkým kritika. Aké však majú Západ a Katar spolu vzťahy?

Vzťahy Kataru a Západu sú pomerne dobré. Ich podoba je pravdepodobne vedľajším dôsledkom toho, akú rolu chce Katar hrať na Blízkom východe. Vďaka rozvoju ložísk zemného plynu a ropy získal ozajstné bohatstvo a muníciu na politické aktivity. A rozhodol sa, že sa bude „biť nad svoju váhu“, bude vystupovať ako významná regionálna mocnosť a stane sa rivalom susednej Saudskej Arábie, ktorá je hegemónom Perzského zálivu.

To nie je vôbec intuitívne rozhodnutie. Katar sa vymedzuje voči Saudskoarabom i Spojeným arabským emirátom a zasahuje do vnútornej politiky viacerých ďalších okolitých krajín, ktoré s ním preto na niekoľko rokov prerušili diplomatické vzťahy.

Keď v roku 2010 vypukla arabská jar, podporoval napríklad Moslimské bratstvo, čím sa dostal do konfliktu s režimom egyptského prezidenta Sísího. Pomáha rebelom v Jemene proti vláde, na ktorej strane intervenuje Saudská Arábia. Pri tureckej invázii do severnej Sýrie sa zase postavil na stranu Ankary proti Kurdom podporovaným USA, na nevôľu Západu a Izraelu udržuje dobré vzťahy s Iránom a Hamásom.

Chce využívať potenciál peňazí a balansovať, všetkých provokovať a súčasne s nimi byť zadobre. To je nosná línia jeho zahraničnej politiky – hrať na všetky strany a tým získať pozíciu aktéra, ktorý je nezávislý.

Pre Západ je tak Katar spojencom, ktorý dokáže sprostredkovávať rokovania s Iránom, Hamásom či Al-Káidou. Nachádza sa v ňom aj dôležitá vojenská základňa, kde majú jednotky Američania a Briti. Od západných krajín strategicky nakupuje civilné a vojenské lietadlá a helikoptéry a investuje do nehnuteľností či do športu. A Západu, samozrejme, predáva zemný plyn.

Nie je pokrytecké s Katarom na jednej strane spolupracovať a zároveň ho kritizovať?

Štáty zvyčajne presadzujú svoju politiku primeranými prostriedkami a niekedy môže byť vyjadrenie neľúbosti užitočné. Nespolupracovať hospodársky, vojensky, strategicky – to by bola v súčasnej situácii pre Západ silná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Rozhovory

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie