Denník N

Po viac ako pol roku sa vrátila na hrob svojho muža, ktorého zabili Rusi. Opäť z neho utekala pred raketami

Svetlana Vaňukovová. Foto - Karol Sudor
Svetlana Vaňukovová. Foto – Karol Sudor

Keby mal Putin srdce, vedel by, čo chcú Svetlana a jej malá dcéra na Vianoce.

Je novembrová sobota podvečer. Ako takmer každý druhý víkend, aj teraz k nám prišla na návštevu Svetlana. Podebatovať, prespať, pomlčať, poplakať si, zabaviť sa, odreagovať. Aj s osemročnou dcérou Nasťou, ktorú náš Jurko objíme, a ihneď sa odbehnú hrať. My dospelí sedíme pri stole v zadnej časti domu. Tam môžeme hovoriť o všetkom bez toho, aby sme zbytočne zraňovali detské duše.

Svetlana Vaňukovová, naša Ukrajinka, lebo presne tak 32-ročnú Svetu voláme, bývala u nás viac ako tri mesiace. Poznamenalo nás to všetkých. Za stovky hodín spoločných rozhovorov medzi nami vzniklo silné puto. A hoci dnes vzhľadom na prácu na zmeny žije v neďalekom Veľkom Krtíši, nezabúdame na seba. Aj dnes priniesla ovocie, sladkosti a domáce pelmeni, ktoré pre nás pripravila do zásoby v mrazničke.

Oslobodzovali ich zabitím muža a otca

Nie je jej príliš do reči. Smutnú atmosféru v miestnosti znásobí jej mobil. Volá jej svokra Natalia Vladimirovna. Cez Telegram, tak to majú vo zvyku. Preberú, čo nové u nich doma v ruskojazyčnom Mykolajive, ale o chvíľu už z aparátu počuť úpenlivý plač. „Vojna mi vzala syna, načo mi ešte byť na tomto svete? Ako mi žiť bez Dimu?“ Slzy začnú tiecť aj Svetlane. Aj nám.

Dima bol jej muž a Nastin otec. Pár dní pred útekom Svetlany s dcérou na Slovensko ho spolu s ďalšími kolegami vojakmi zabila ruská raketa. Mal 40 rokov. V civile bol vodičom, k armáde sa prihlásil ako dobrovoľník. Jeho telo v troskách päťposchodovej budovy našli po šiestich dňoch.

Ešte večer pred smrťou sa na niekoľko minút zastavil doma. Potom si so Svetlanou vymenili pár správ. Ale v to skoré ráno, hoci sa ozval vždy, keď v meste zazneli sirény, naozaj vždy, aby sa uistil, že idú dole do pivnice, telefón mlčal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie