Denník N

Obmedzili sme sociálne siete a úľava prišla takmer okamžite. Sme príliš citliví, ak nás ničí nenávisť na internete?

Ilustračné foto - Unsplash/Robin Worrall
Ilustračné foto – Unsplash/Robin Worrall

Speváčku Katarínu Koščovú negatívne správy a nenávistné komentáre na sociálnych sieťach natoľko frustrovali, že sa takmer úplne odstrihla od virtuálneho sveta. Ako opisovala v nedávnom rozhovore pre Denník N, keď sa na Facebooku vyjadrovala k spoločenským témam, často čelila záplave hejtu.

„Je tam veľká komunita konšpirátorov, bola to pre mňa nepríjemná stoka. Aj preto som Facebook na začiatku pandémie zrušila, vedela som, že sa to bude zhoršovať,“ povedala.

Rozprávali sme sa s tromi ľuďmi, ktorí sú na tom podobne. Pre Košičanku Evu boli diskusie na Facebooku také frustrujúce a ubíjajúce, že ho úplne prestala používať. Dávid si dal od sociálnych sietí na istý čas pauzu, a hoci sa tam nakoniec vrátil, prestal aspoň čítať diskusie, z ktorých mal úzkostné pocity. Filipovi sa podarilo odísť z Instagramu, ale v odchode z Facebooku mu zatiaľ bránia pracovné povinnosti.

Všetci traja opisujú, aké pocity v nich vyvolávali diskusie na sociálnych sieťach, ako dokázali obmedziť ich používanie a aké zmeny potom na sebe pozorovali.

Psychológ Ján Hrustič vysvetľuje, že keď čítame nejaké agresívne vyjadrenia na internete, agresivita z toho obsahu nasiakava aj do nás. „Či chceme, alebo nechceme, zmocňuje sa nás,“ vraví psychológ. Jediným efektívnym riešením je podľa neho odísť a neprežívať to naplno.

Spolu s klinickou psychologičkou a psychoterapeutkou Hanou Ševčíkovou v článku odpovedajú aj na otázky, prečo niekto potrebuje ventilovať svoj hnev na internete, či sme príliš krehkí, ak nám komentáre na Facebooku nedajú spať, a ako si dnes môžeme budovať psychickú odolnosť proti presile negatívnych informácií.

Zmena prišla takmer okamžite

Eva má 33 rokov a žije v Košiciach. Zhruba pred rokom sa rozhodla prestať chodiť na Facebook. Úplne ho nezrušila len kvôli fotkám a spomienkam, ktoré na ňom zbierala vyše 10 rokov. Odinštalovala si však aplikáciu.

„Dôvodom boli hoaxy o očkovaní a šialene vulgárne diskusie pod príspevkami. Už som nestíhala nahlasovať porušenia noriem komunity, tak ako ich potom mohol niekto stíhať kontrolovať?“ hovorí.

Čítať diskusie bolo pre ňu ubíjajúce a frustrujúce. „Nevedela som pochopiť zmýšľanie komentujúcich. Pri čítaní diskusií som sa pristihla pri tom, že sama nahlas nadávam. Hnev z internetu sa preniesol veľmi reálne do môjho života. Bola som často smutná až bezradná,“ opisuje Eva.

Po odstrihnutí sa od Facebooku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Facebook

Hoaxy a propaganda

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie