Denník N

Hráči sa postavili za ľudí, som im vďačný. Ale nepíšte moje meno, prosím, hovorí iránsky novinár

Iránka plače po tom, čo jej príslušník bezpečnostnej zložky odobral vlajku s nápisom "Ženy, život, sloboda" pred začiatkom zápasu základnej B-skupiny Wales - Irán na MS vo futbale. Foto - TASR/AP
Iránka plače po tom, čo jej príslušník bezpečnostnej zložky odobral vlajku s nápisom „Ženy, život, sloboda“ pred začiatkom zápasu základnej B-skupiny Wales – Irán na MS vo futbale. Foto – TASR/AP

„Prosím, nepíšte moje meno,“ vraví mi športový novinár, od ktorého chcem, aby mi objasnil situáciu v krajine, na ktorú na majstrovstvách sveta vo futbale v Katare upozorňujú futbaloví reprezentanti. Tí najprv odmietli spievať hymnu pred prvým zápasom proti Anglicku, vyjadrovali sa aj na sociálnych sieťach.

Televízne kamery zaberali iránskych fanúšikov s plačom, s transparentmi a odevmi s heslami „Ženy, život, sloboda“ či s podobizňou 22-ročného dievčaťa menom Mahsa Amíníová. Mladú kurdskú ženu zatkla mravnostná polícia za to, že mala nesprávne nasadený hidžáb (moslimská šatka, ktorou sa zahaľujú ženy, pozn. red.), no po dianí v cele predbežného zadržania upadla do kómy a následne zomrela. Kým vláda tvrdí, že dostala infarkt, jej rodina trvá na tom, že bola zdravá, a v krajine to spustilo najväčšie protesty za ostatné polstoročie.

„Sú obyčajným zlom, zabíjajú všetkých, čo im prichádzajú do cesty. Bol by som rád, keby sa naši hráči v normálnej situácii sústredili len na futbal, ale v tomto zvláštnom období musia ukázať reakciu a podporu svojim ľuďom. A vám ďakujem, že budete naším hlasom,“ hovorí v rozhovore pre Denník N športový novinár, ktorý pôsobí na žurnalistickej scéne v Iráne už roky a žije v Teheráne.

Čo znamená futbal pre Irán?

Futbal je pre nás všetkým. Irán má jedných z najvášnivejších fanúšikov v Ázii aj vo svete. Futbal je jedným z hlavných športov v našej krajine a môžem povedať, že je populárnejší ako zápasenie a volejbal. Každý hrá futbal na ulici a všade nájdete niekoho, kto o futbale rozpráva. Väčšina futbalistov pochádza z radov obyčajných ľudí a dá sa povedať, že museli urobiť extrémne veľa, aby sa dostali na takú vysokú úroveň.

Je toto najlepší Irán za posledné roky?

Mnohí hráči v základnej zostave sú hviezdy európskych tímov. Áno, môžeme povedať, že toto je náš najlepší tím za posledných niekoľko rokov. Je to naša zlatá generácia, ktorá hrá spolu od roku 2013.

Prečo hráči odmietli spievať štátnu hymnu pred zápasom s Anglickom?

Chceli tým vyjadriť podporu iránskym demonštrantom, teda tým, ktorí v uliciach Iránu bojujú s bezpečnostnými silami za slobodu. Všetko sa začalo, keď polícia zabila 22-ročné dievča (Mahsa Amíníová) vo väzbe. Polícia poprela, že ju zabila. Ľudí tým však rozzúrila a začali protestovať. A je z toho najväčší protest v Iráne od islamskej revolúcie v roku 1979. Ľudia na uliciach stále bojujú za svoje základné práva a ženy sa stali revolucionárkami so známym heslom „Ženy, život, sloboda“. Hráči nášho národného tímu im počas posledných 70 dní vyjadrili podporu rôznymi činmi: nosením náramkov, špeciálnou oslavou gólu, príspevkami na Instagrame a odmietnutím spievať štátnu hymnu.

Akú odozvu to malo v krajine?

Väčšina ľudí tento čin futbalistov privítala, ale niektorí z nich sa stále domnievajú, že mohli zaujať ráznejší postoj k protestom v Iráne a vyvinúť tak na vládu ešte väčší tlak za potláčanie protestov.

Konzervatívni politici v krajine pohrozili hráčom, že ak nezačnú spievať hymnu, budú doma v Iráne čeliť následkom. Čo by mohla vláda urobiť takým slávnym osobnostiam?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

MS vo futbale

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie