Denník N

Nedeľná nekázeň: Pseudovedecká podpora dogiem je životunebezpečná

Bratislava, 4. 12. 2015. Výroba adventných vencov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bratislava, 4. 12. 2015. Výroba adventných vencov. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jedna z legiend o Mikulášovi opisuje, ako obdaroval tri chudobné dievčatá zlatom. Mali veno, mohli sa vydať a viesť cnostný život. Kým sa Mikuláš prepracoval do čižmičiek našich detí, zjavil sa v Ľutine chudobnej vdove. Podľa miestnej legendy však nevytrhol tri hladné deti z biedy, ale ich matke škaredo vynadal, že namiesto kostola zbiera hríby na obed. Zdráhala sa sprostredkovať Mikulášove požiadavky, podľa ktorých mali na mieste zjavenia postaviť kríž a neskôr aj kaplnku. Tak ju spravil nemou a v dedine ju volali bláznivá Zuza. Prostredníctvom nej ďalej posielal odkazy aj ikonu, ktorá vedela sama od seba zmiznúť z trezora.

Napokon Mikuláš prelomil nedôveru farára, farskej rady aj richtára. Keď sa chlapi konečne uzvolili stavať, Zuzane sa rozviazal jazyk a psychiater z Košíc ju uznal za svojprávnu. Neviem, či dal niekto jej deťom najesť ani čo s ňou bolo ďalej, na cintoríne má náhrobok bez dátumu narodenia a úmrtia.

Nad Zuzaniným príbehom vystavali mariánsky pútnický veľkopark

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Advent

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie