Denník N

Nohavica konšpiruje aj o páde rakety. Odkedy prijal Putinovu medailu, klesá nižšie a nižšie

Jaromír Nohavica s medailou od Vladimira Putina. Foto - kremlin.ru
Jaromír Nohavica s medailou od Vladimira Putina. Foto – kremlin.ru

Pražská Lucerna je nabitá do posledného miesta, koncert sa chýli do finále, keď najpopulárnejší český porevolučný folkový spevák Jaromír Nohavica do sály na divákov zvolá: „Poďte, zaspievame si Jeřabiny, Karel by mal radosť.“

Tým Karlom mal na mysli Kryla, na ktorého Jarek Nohavica na konci socializmu podal hlásenie Štátnej bezpečnosti, zatiaľ čo teraz sa bez ostychu postavil do roly jeho vykladača a nasledovníka.

Písal sa rok 2009 a gradovala prvá vlna rozčarovania z rozporu slov a činov tejto legendy českého pesničkárstva.

V záchode s presklenými stenami

O trinásť rokov neskôr spadla na území Poľska strela, ktorá zabila dvoch poľských občanov. Prvé rýchle reakcie odhadovali, že išlo o zablúdenú ruskú raketu, ktorá na územie NATO dopadla omylom. Až neskôr vyšetrovanie ukázalo, že zrejme išlo o dôsledok zásahu ukrajinskej vzdušnej obrany proti ruskému útoku.

K udalosti sa vyjadril aj Jarek Nohavica svojou piesňou Počkáme, co řekne v sérii Virtuálky na YouTube kanáli konšpirátoriek Jany Bobošíkovej a Hany Lipovskej Aby bolo jasno.

Vysmieva sa v nej reakciám spojencov na incident: vraj záleží až na tom, čo povie prezident USA (ten medzi prvými spochybnil verziu o ruskej rakete).

Nielenže tá pieseň pripomína vtipy o odporných imperialistoch zo socialistického Dikobrazu a dnešnú Russia Today, navyše je vecne mimo:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Hudba

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie