Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Ženy, ktoré poslúžili Putinovej propagande, nemožno ľutovať

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

starší z vás si možno pamätajú, ako na Medzinárodný deň žien prezident Gustáv Husák prijímal na Pražskom hrade zaslúžilé súdružky zo všetkých kútov Československa aj z rôznych povolaní – od dojičiek až po vysokoškolské pedagogičky.

Nad týmito „srdečnými“ stretnutiami držala dohľad strana a dve vysokopostavené predstaviteľky zväzu žien – Marie Kabrhelová a Elena Litvajová.

Ženy, ktoré sa mohli ocitnúť v blízkosti Husáka a ďalších kádrov, boli, samozrejme, starostlivo vybrané, vopred inštruované, aby vedeli, čo majú povedať a ako sa majú usmievať.

Pre niektoré to aj iste bol najvýznamnejší zážitok ich života, ale väčšina ľudí, hlavne ku koncu režimu, vedela, že je to len obyčajná fraška a že sústružníčky, šičky či zdravotné sestry a ich problémy sú súdruhom úplne ukradnuté.

Metódy komunistickej propagandy nikdy celkom nevymreli, a tak sa podobné inscenované stretnutia so ženami ešte objavujú. Napríklad v Rusku, ako píšem nižšie v texte.

V dnešnom diele si takisto môžete prečítať profil ozbrojenej manželky izraelského politika Itamara Bena-Gvira aj o tom, že v newyorskej filharmónii prvýkrát za 180 rokov hrá viac žien ako mužov. Na záver vás čakajú tipy na knihu a seriál, ktoré spája to, že sú o rodinných lžiach a tajomstvách.


Téma týždňa: Všetci vám klamú, hovoril Putin matkám na zinscenovanom stretnutí

Bolo to také falošné ako stretnutie smerákov so seniorkami na MDŽ. Bolo to aj absolútne necitlivé, lebo inak to Vladimir Vladimirovič Putin, ktorý verí len na zastrašovanie, džudistické údery a lži, nevie. Bolo to neúctivé aj k rodinám, ktoré v jeho nezmyselnej vojne proti Ukrajine prišli o blízkych.

Na konci minulého týždňa sa pri príležitosti ruského Dňa matiek Putin stretol so sedemnástimi matkami ruských vojakov, aby si vypočul ich príbehy a v niektorých prípadoch im aj kondoloval so slovami, že smrť ich syna nebola márna.

Rozprával sa s nimi dve hodiny, ale nepovedal nič nové, len zopakoval, že neľutuje svoje rozhodnutie napadnúť Ukrajinu a urobil by to znovu. Potom povedal čosi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pod slnkom Jany Shemesh

Vojna na Ukrajine

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie