Denník N

Zopár slov o Kalligrame

Pravdou je, že sa snažím vydavateľstvo odovzdať, čo sprevádza mnoho dobromyseľných i zlomyseľných dohadov.

Autor je majiteľom vydavateľstva Kalligram

Keď Denník N uverejnil glosu Michala Hvoreckého Ďakujem, Kalligram. Köszönöm, László! o tom, že koncom decembra zanikne vydavateľstvo Kalligram, volali a písali mi znepokojení priatelia, autori a čitatelia od Prahy cez Varšavu a Košice až po Viedeň a Budapešť.

Môj mladý priateľ ma pred napísaním glosy nekontaktoval, aby sa podrobnejšie informoval o ekonomickej situácii vydavateľstva, preto sa v jeho bilancujúcich slovách objavilo zopár nepresností, ktoré treba korigovať.

Ako riaditeľ a majiteľ vydavateľstva musím spresniť tvrdenia, ktoré boli nesporne napísané s dobrým úmyslom. Najdôležitejší je fakt, že vydavateľstvo Kalligram neskrachovalo. Neurobím radosť našim neprajníkom, ale musím poprieť aj fámy o zániku vydavateľstva, ktoré sa po Hvoreckého glose začali ihneď šíriť. A to nielen v okruhu ľudí, ktorým to bolo úprimne ľúto, ale aj v škodoradostných maďarských revolverových plátkoch na Slovensku.

Skutočnosťou je, že v bratislavskom Kalligrame prebieha v posledných mesiacoch výrazná transformácia, pričom vydavateľstvo malo už viacero pytačov – zatiaľ však definitívne áno nepočuli.

S malým tímom dnes intenzívne pracujeme na inovácii slovenskej sekcie Kalligramu, a veríme, že naše snahy budú úspešné. Keďže za posledné roky provinčnosťou zdeformovaná filozofia štátnej podpory určenej pre menšinové maďarské vydavateľstvá na Slovensku úplne ignoruje kvalitatívne kritériá, európsku úroveň a ideu otvorenosti, veľkou výzvou je aj racionalizácia spolupráce medzi budapeštianskym Kalligramom a maďarskou redakciou na Slovensku. Aj na tom však pracujeme.

Pravdou je, že sa snažím vydavateľstvo odovzdať, čo sprevádza mnoho dobromyseľných i zlomyseľných dohadov. Nielen slovenskú, ale aj maďarskú sekciu vydavateľstva na Slovensku by som chcel zveriť mladým ľuďom, ktorí sa naďalej budú držať kritéria kvality, a ich osobnosti budú zárukou nielen zachovania duchovnej nezávislosti vydavateľstva, ale aj toho, že v Kalligrame budú naďalej vychádzať diela, ktoré sú pre etické myslenie rozumnou výzvou.

Som dôchodca a najneskoršie do sedemdesiatky chcem odísť z vydavateľskej profesie s vedomím, že kvalitu v oblasti krásnej literatúry a spoločenských vied, ktoré charakterizovali Kalligram počas jeho štvrťstoročnej existencie, za čo sa poďakoval aj Michal Hvorecký, som prenechal eticky, intelektuálne a odborne spoľahlivým mladým ľuďom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie