Denník N

Kaczyńského strana stratila moc v Sliezsku. Môže to naznačovať koniec jej vlády v celom Poľsku

Jaroslaw Kaczyński. Ilustračné foto - TASR/AP
Jaroslaw Kaczyński. Ilustračné foto – TASR/AP

Necelý rok pred parlamentnými voľbami v Poľsku PiS nečakane stratil moc v druhom najvýznamnejšom vojvodstve v Poľsku – na priemyselnom Sliezsku. Vojvodský maršal Jakub Chełstowski, zvolený za Kaczynského stranu, sa spolu s tromi poslancami regionálneho zastupiteľstva pridal k opozícii a vytvorili klub poslancov „Áno! Pre Poľsko“.

Podľa neoficiálnych informácií sa na rozhovoroch o maršalovom prechode do opozície zúčastnili poprední politici Občianskej platformy (PO) vrátane Donalda Tuska. Zmena v Sliezsku môže viesť k podobným rozhodnutiam v iných regiónoch a je súčasťou ďalších javov, ktoré naznačujú, že vláda PiS o rok zrejme končí.

Zrada

Poľsko je rozdelené na 16 veľkých vojvodstiev, ktoré sú v priemere trikrát väčšie ako slovenské samosprávne kraje. Posledné regionálne a miestne voľby sa konali na jeseň 2018, funkčné obdobie samospráv sa vtedy predĺžilo zo štyroch na päť rokov a nedávno ešte mimoriadne o pol roka (najbližšie samosprávne voľby budú teda na jar 2024).

Na čele vojvodstva stojí maršal, ktorého volia nie priamo ľudia, ale poslanci sejmiku. A práve na Sliezsku sa v roku 2018 odohrala slávna zrada jedného z poslancov Občianskej koalície, ktorá dala PiS na štyri roky moc v tomto kľúčovom regióne.

Po voľbách v roku 2018 získal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie