Denník N

Ľudí nahnevali aj zábery z Kataru. Čínou otriasajú možno najväčšie protesty za 30 rokov

Čínski policajti blokujú miesto, kde sa zhromažďujú demonštranti počas protestu proti covidovým opatreniam v čínskom Šanghaji v nedeľu. Foto -tasr/ap
Čínski policajti blokujú miesto, kde sa zhromažďujú demonštranti počas protestu proti covidovým opatreniam v čínskom Šanghaji v nedeľu. Foto -tasr/ap

Do ulíc viacerých čínskych miest vyšli stovky, možno tisícky ľudí, ktorí požadujú koniec lockdownov. Objavili sa aj výzvy na odstúpenie prezidenta a komunistickej strany.

Kto na verejnosti kritizuje čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, tomu hrozí väzenie. Napriek tomu sa cez víkend v čínskom Šanghaji počas demonštrácie podľa BBC dali počuť aj tieto slová:

Jeden človek v dave zakričal: „Si Ťin-pching!“

Dav odpovedal: „Odstúpiť!“

Podobne to bolo aj so stranou, ktorá Číne vládne vyše 70 rokov.

„Komunistická strana!“ „Odstúpiť!“

V Číne posledné dni prebiehajú možno najväčšie protesty v krajine od demonštrácií na Námestí Tchien-an-men v roku 1989. Hoci za posledných 33 rokov Číňania miestami protestovali, to, čo zažili mnohé mestá v krajine cez víkend, je z viacerých dôvodov nezvyčajné.

„Väčšina protestov za posledné roky mala environmentálny alebo ekonomický charakter a týkala sa konkrétnych oblastí, kde sa dané udalosti diali. Toto je však hnutie, ktoré sa šíri veľkými mestami po celej krajine, čo je niečo nevídané,“ vraví slovenský sinológ, fotograf a cestovateľ Pavel Dvořák, ktorý žije v Šanghaji.

„Hoci eskalovali len pred dvoma dňami, už teraz sa dá povedať, že sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie