Denník N

Vysoká škola nie je nevyhnutnosťou, ale jeden cudzí jazyk už nestačí

Kedysi stačilo mať slušnú angličtinu. Dnes už sú nároky na uchádzačov o prácu vyššie. Kedy sa teda treba „zobudiť“ a začať sa pripravovať na život po škole? Podľa odborníkov z Dell Technologies je už na strednej škole najvyšší čas. Študentov v tom však nenechávajú samých, naopak, ponúkajú im množstvo príležitostí. 

V Dell Technologies vidia budúcnosť v technológiách a cudzích jazykoch. Preto vo svojom programe FutureMe spolupracujú so strednými školami na celom Slovensku – a to práve s odbornými, ktoré majú technické zameranie alebo s tými, v ktorých sú jazyky na vysokej úrovni. Program vznikol pred siedmimi rokmi, keď sa Martina Machová, projektová manažérka v Dell Technologies, rozhodla, že vráti svojej strednej škole niečo za to, čo ju naučila: „Hovorila som si, že by bolo fajn dať mladým ľudom možnosť naučiť sa niektoré veci ešte kým sú na škole, pomôcť im sa správne rozhodnúť a otvoriť im dvere, ktoré sme my mali pri štúdiu ešte zatvorené. Prišlo sa k nám vtedy pozrieť asi desať študentov z mojej strednej školy, pripravili sme pre nich program. Teraz máme študentov vyše sto a sú z 8 stredných škôl z celého Slovenska.“

Než prišla pandémia, študenti do Dell Technologies chodievali fyzicky, stretávali sa so zamestnancami, ktorí ich oboznámili s fungovaním jednotlivých oddelení, zúčastňovali sa na workshopoch mäkkých zručností. V posledných dvoch rokoch sa všetky aktivity presunuli do online priestoru. „Študentom poskytujeme tréningy či konverzácie v angličtine alebo nemčine, diskutujeme o rôznych témach a snažíme sa im dať základnú predstavu o tom, čo sa od nich bude neskôr očakávať v práci. Aj vďaka tejto spolupráci so školami sme zistili, že niektoré nemajú dostatočné IT vybavenie, a tak sme cez grantový program Dellu získali prostriedky na pomoc,“ vysvetľuje Lukáš Štefanička, produktový manažér Dell Technologies pre región EMEA.

Žiaci vďaka nim v škole pracujú s najnovšími technológiami

Vďaka rozvíjajúcej sa spolupráci so školou sa ju v Dell rozhodli podporiť. Strednej odbornej škole informačných technológií na Hnilickej v Rači ponúkli, že starú učebňu prerobia na triedu vybavenú najnovšími technológiami. Nebolo prekvapením, že v škole boli nadšení. „Triedu medzi sebou voláme Dell Classroom. Vymaľovali sme ju, kúpili nový nábytok a vybavili sme ju Dell systémami, ktoré žiakom pomôžu pri štúdiu,“ vysvetľuje Lukáš Štefanička, ktorý stál za celým projektom. „Mysleli sme si, že nám to celé zaberie asi rok, ale nakoniec sme to pre pandémiu robili tri roky. Aspoň sme sa však mohli opakovane prihlásiť do každoročnej grantovej výzvy a získať spolu 14 000 € na náš projekt.“

https://vimeo.com/699161647/2fe4cbf916?fbclid=IwAR3V_qjhmsawq_8DLKPU_2nrA0Z062Ct0Qe4Z6eHEnEgiuMU385gVe9Auec

Triedu otvorili v júni a na jej uvedenie do života sa prišli pozrieť aj bývalí žiaci zo spojenej školy – dnešní zamestnanci Dell Technologies. Niektorí z nich ešte počas štúdia praxovali v Dell a ešte pred maturitou nadobudli zručnosti, ktoré sa zamestnanci zvyčajne učia až oveľa neskôr v rámci riadneho pracovného pomeru. „Žiaci sa na praxi u nás prirodzene učia byť samostatní, pracovať v tíme, dodržiavať termíny, rešpektovať manažéra a pracovať s očakávaniami, ktoré sú na nich kladené. Záleží nám tiež na tom, aký vzťah si každý študent vybuduje so svojím manažérom a tímom a ako si prácu osvojí. Ideálne je, keď sa mu u nás páči tak, že sa rozhodne v našej spoločnosti pokračovať aj počas štúdia na vysokej škole, prípadne sa bude uchádzať o plný úväzok,“ hovorí Martina Machová.

Trieda pred úpravou
Trieda po úprave

Dokopy sa vďaka FutureMe programu v Dell zamestnalo už 13 mladých ľudí. Nie je to ale primárny cieľ, ktorý chce tím prácou so stredoškolákmi dosiahnuť. „Za seba môžem povedať, že sa veľmi teším z každého jedného mladého človeka, ktorému nejakým spôsobom pomôžeme v rozvoji,“ priznáva Martina Machová.

Kariéru si naštartoval skôr ako rovesníci

„Po strednej škole som išiel priamo do Dellu. Bolo to vďaka podobnému programu ako FutureMe, ibaže v tom čase fungoval trochu inak,“ spomína Lukáš Štefanička, „aj preto mi je náš FutureMe taký blízky. Osobne som nikdy nebol študijný typ a nevedel som, čo presne chcem robiť alebo na akú vysokú školu by som chcel ísť. Nechcel som stratiť päť rokov a potom prípadne robiť niečo diametrálne odlišné. Preto som šiel pracovať. Začal som na základnej pozícii Customer care pre Veľkú Britániu a Írsko, ale mal som priestor na rast. Dell sa tak stal mojou vysokou školou.“

Mladí ľudia, ktorí sa do práce pustia priamo po stredných školách sú podľa Lukáša Štefaničku dostatočne kvalifikovaní a ovládajú zručnosti, ktoré sú na trhu vítané. Medzi najdôležitejšie stále patria cudzie jazyky a vôľa učiť sa.

Ďalšie aktivity, ktoré organizuje alebo sa na nich podieľa Dell Technologies:

  • Letný summer camp je pre študentov, ktorí sa každý deň zoznámia s niektorým tímom z Dell Technologies. Za dva týždne si prejdú všetkými od Sales cez Finance až po Marketing. Cieľom je, aby sa zamysleli a buď si potvrdili, alebo vyvrátili, že to, čím by raz chceli byť, v realite zodpovedá ich predstave. „Všetky tieto programy sú preto, aby sme študentom ukázali možnosti a pomohli im trochu otvoriť oči. Jasné, nie je to pre každého, ale ak ste tu a zistíte, že to pre vás je, dajte nám o sebe vedieť, máme pre vás miesto,“ hovorí Martina Machová.
  • Readycon je konferenciou pre študentov, ktorí chcú preskúmať svoje možnosti do budúcnosti. Je to zároveň aj príležitosť pre firmy odprezentovať sa vo svojom odvetví veľkému množstvu stredoškolákov.

Ak chceš už na strednej škole zobrať budúcnosť do svojich rúk a pripraviť sa na svoju budúcu kariéru, pozri sa sem.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie