Denník N

Batman takmer neprežil pohryznutie potkanom na hranici. Boli sme s lekármi, ktorí ošetrujú migrantov (archívna reportáž z Kútov)

Tábor v Kútoch. Foto N – Andrej Bán
Tábor v Kútoch. Foto N – Andrej Bán

Archívna reportáž: Vladimír Krčméry zomrel 20. decembra vo veku 62 rokov.

Osem hodín ráno. Tak ako takmer každý deň, sviatok-nesviatok, aj v sobotu ide Vladimír Krčméry so svojimi kolegami z centra Bratislavy do Kútov pri hranici s Českom. Na železničnej stanici tam ministerstvo vnútra zriadilo tábor pre migrantov. Lekári z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety ich ošetrujú.

Po necelej hodinke sme na mieste. Poľné stany, štrkom vysypaný oplotený priestor obklopený špedičnými firmami, policajti, záchranári, tlmočníci.

Je tu aj provizórna „kúpeľňa“, teda veľké zásobníky vody mimo tábora tesne za plotom. Policajti chceli doviezť bunku so sprchami, len sa naťahuje verejné obstarávanie. Migranti si preto zriadili provizórnu sprchu v jednom stane.

„Väčšinou majú povrchové rany a svrab, potrebujú hygienu. Vodu a umývadlá majú, od nás dostávajú masti alebo ivermektín, to keď majú rezistentný svrab. Škrabaním si tam zanesú stafylokoky, môžu byť aj smrteľné,“ vysvetľuje Krčméry pred tým, ako vynesieme z auta plastové nádoby s liekmi a liečivami.

Tábor v Kútoch. Foto N – Andrej Bán
Vladimír Krčméry priviezol zdravotnícku pomoc. Foto N – Andrej Bán

Odídenci z Ukrajiny majú na Slovensku nárok na zdravotnícku starostlivosť, títo migranti nie. Krčméryho tím ich ošetruje dobrovoľne, podobne ako to robili v roku 2015 na maďarsko-rakúskej hranici. Lieky a liečivá majú pre nich z vlastných zdrojov.

Odkedy tábor existuje, teda asi v priebehu mesiaca,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie