Denník N

Tára vám v hlave otravný vnútorný hlas? Vitajte medzi ľuďmi, hovorí psychológ

Foto - Unsplash/Annie Sprattová
Foto – Unsplash/Annie Sprattová

„Vnútorný hlas je nástroj mysle, ktorý nám každý deň pomáha pri mnohých užitočných veciach. Všetci však zažívame zraniteľné momenty, keď máme tendenciu podľahnúť jeho negatívnej podobe a spustí sa ‚táranie‘. Väčšina z nás nemá premyslenú stratégiu, ako sa v takých situáciách zachovať, a zasekneme sa na mieste. Vieme si s tým však poradiť aj omnoho lepšie,“ hovorí Ethan Kross, psychológ z Michiganskej univerzity a autor knihy o tom, ako s nepríjemným hlasom v našich hlavách pracovať.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • Čo presne si máme predstaviť pod „vnútorným hlasom“?
  • Na čo nám vnútorný hlas slúži a kedy nám, naopak, môže škodiť?
  • Akými konkrétnymi technikami sa s ním dá pracovať?
  • A do akej miery by sme sa ho mali snažiť skrotiť?

Ako často sa sám so sebou zhovárate?

Každý deň, a to niekoľkokrát! Ale potichu, nahlas nie.

To je pomerne neobvyklé, že to takto otvorene hovoríte. Nie každý by sa k niečomu takému priznal, mohol by riskovať, že ho budú ľudia považovať za prinajmenšom výstredného. Vy ste však presvedčený, že sa v skutočnosti sami so sebou zhovárame neustále. Čo presne máte na mysli pod „zhovárať sa“? Myšlienky verbalizované do slov? Série obrazov?

To je veľmi dôležitá otázka, ľudský proces myslenia totiž môžeme rozdeliť do kategórie verbálnych a vizuálnych myšlienok.

Myslím si, že jeden z dôvodov, prečo ľudia reagujú odlišne, keď sa ich spýtate, či sa sami so sebou zhovárajú, je, že si každý z nás definuje vnútorný hlas trochu inak. Keď o ňom však hovorím ja, mám na mysli verbálnu podobu – teda schopnosť potichu používať jazyk, aby sme premýšľali nad vlastným životom. A vďaka tomuto nástroju dokáže naša myseľ mnoho užitočných vecí, na ktoré sa spoliehame každý deň.

Ako napríklad?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie