Denník N

Vývoj bojov (277. deň): Koniec tanku sa nekoná. Ako sa ich Rusi nakoniec naučili používať

Foto - ruská armáda
Foto – ruská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajinský dôstojník opisuje, ako ruská armáda začala používať tanky.
  • Bachmut – utrpenie ukrajinských obrancov pokračuje.
  • Rusi útočia na viacerých miestach Donbasu.
  • Straty ruskej techniky prekonali dôležitý míľnik.
  • Mapa dňa – ruské obranné pozície na ľavej strane Dnipra, boje pri Bachmute.
  • Videá dňa – utrpenie zákopového života na Donbase; autentické pohľady z kokpitov vrtuľníkov; ako vyzerá zničená elektrická rozvodňa po ruskom útoku.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za nedeľu 27. novembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Ukrajinský dôstojník opisuje, ako ruská armáda začala používať tanky. Rusi od 24. februára stratili preukázateľne 1520 tankov, Ukrajinci 374. Od začiatku vojny sa neustále opakujú úvahy, že nekončiaci sa masaker tohto druhu ťažkej techniky v podstate znamená jeho koniec. Väčšina vojakov však tvrdenia o konci tanku ako účinnej zbrane odmieta.

Do debaty najnovšie vstúpil svojimi postrehmi ukrajinský dôstojník píšuci anonymne pod pseudonymom. Jeho názory spropagoval ako podnetné austrálsky generál Mick Ryan. Vďaka tomu máme záruku, že nejde o neinformované bludy.

Čo teda ukrajinský dôstojník hovorí? Začína už známym konštatovaním, že Rusi začiatok invázie zbabrali. Svoju techniku nepoužívali správne a výsledkom boli masívne straty všetkého vrátane tankov. Dôstojník však upozorňuje, že je chybou robiť z tohto faktu argument proti tankom ako takým, pretože „situácia sa odvtedy dramaticky zmenila“.

Ukrajinec pripúšťa, že v iných vojenských doktrínach, ako je napríklad americká postavená na vzdušnej prevahe, môžu byť závery iné, ale na ukrajinskom bojisku sú nasledovné:

Po prvé,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie