Denník N

Týždeň v zdraví: Je fajčenie pred operáciou smrteľné? Budem žiť dlhšie, ak nájdem zmysel života?

Foto - JumpStory
Foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • aké riziká má fajčenie pred operáciou aj po nej,
  • akú nádej pri diagnostike a liečbe rakoviny dáva epigenetika,
  • či môže byť zmysluplný život dlhší.

Epigenetika a vznik rakoviny

Ak netušíte, čo je to epigenetika, a hádate, že to bude niečo epické a súvisiace s génmi, ani nie ste veľmi ďaleko od pravdy. Epický – skôr v zmysle dramatickom – bol však najmä vedecký spor o epigenetiku samotnú. Ak sa na to pozrieme etymologicky, grécke „epi“ naozaj znamená „mimo, nad“ a epigenetika mala byť vedným odborom skúmajúcim síce genetické zákonitosti, ale „nad“ vtedajšou genetikou alebo skôr mimo nej.

Od 40. rokov minulého storočia, keď vznik epigenetiky naštartoval geneticko-epigenetický spor, sme už výrazne inde. Dnes môžeme epigenetiku považovať za progresívne sa rozvíjajúci odbor genetiky zameraný na štúdium mechanizmov zodpovedných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie